Τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επιστημόνων για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των νοσηλειών μέχρι τον Μάρτιο με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα σκιάζει το τελευταίο 48ωρο μία υποπαραλλαγή (υποομάδα) της Omicron, με την κωδική ονομασία ΒΑ.2 (ή 21L), που ενοχοποιείται για την έξαρση της πανδημίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 σε αντίστοιχους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Οι επιστήμονες δεν δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με την εξέλιξη αυτή -καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος-, αλλά προβληματισμένοι για την ικανότητα του ιού να δημιουργεί ακόμη πιο μολυσματικές εκδόσεις και μάλιστα με τόσο ταχείς ρυθμούς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και επιπλέον η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την υποπαραλλαγή BA.2, είναι ενδεικτικό ότι έλαβε το προσωνύμιο “STEALTH OMICRON” καθώς φαίνεται πως περνά… κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων, όπως ακριβώς τα αεροσκάφη Stealth. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού ότι δεν πρόκειται για μια πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron που θα προκαλέσει μεγαλύτερα πανδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.

H  υποπαραλλαγή αυξάνεται στη Δανία

Την περασμένη Πέμπτη, οι αρμόδιες αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και εκτοπίζει με γοργό ρυθμό την BA.1.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, η υποομάδα BA.2 από το 20% των μολύνσεων έφτασε να αφορά το 45%.

Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έφτασαν σε υψηλά επίπεδα: την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δέκα φορές περισσότερα από τον αριθμό των κρουσμάτων την περίοδο κορύφωσης των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.

Ωστόσο, μόνο θετικό, προς το παρόν τουλάχιστον, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι «βάσει των προκαταρκτικών αναλύσεων δεν φαίνονται διαφορές στις νοσηλείες λόγω της BA.2 σε σύγκριση με εκείνες της BA.1», όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε χαλάρωση των περιορισμών επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις Mονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώνεται. Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι «αναμένεται τα εμβόλια να έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσου που προκαλεί η BA.2».

Στη Νορβηγία είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 4 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί μόλις επτά κρούσματα με τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή και δύο εβδομάδες αργότερα ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί σε 611.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ -όπου έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 κρούσματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2- δήλωσε ότι προσώρας δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την Omicron ΒΑ.1.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ιολόγο από το Imperial College, Τομ Πίκοκ, «η εξέλιξη σε πολλές χώρες αποδεικνύει ότι το BA.2 μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό πιο μεταδοτικό από το BA.1». Το βέβαιο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και με εξαιρετικά αντανακλαστικά στην επιδημιολογική αλλά και τη γονιδιωματική επιτήρηση του κορωνοϊού, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τη διαχείριση ενός ακόμη πανδημικού ξεσπάσματος.