Με σκοπό την βελτίωση των κανόνων οδικής ασφάλειας μελετώνται λύσεις και σχεδιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φανούν χρήσιμοι στους πολίτες και να μειωθούν τα τροχαία, ιδιαίτερα αυτά, που προκαλούνται από δίκυκλα.

Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελούν οι νέες διαγραμμίσεις με την οριοθέτηση μιας νέας λωρίδας με μπλε χρώμα, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τα ατυχήματα των οδηγώνδικύκλων περισσότερο από 30%.

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande-Marlaska, η χώρα θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση στην οδική ασφάλεια των μοτοσικλετιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό γιατί τα δεδομένα που υπάρχουν για αυτή την ομάδα οδηγών, είναι δραματικά.

Μοτοσυκλετιστές το 25% όσων χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο

Οι μοτοσυκλετιστές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, για κάθε χιλιόμετρο διαδρομής, ο κίνδυνος θανάτου ενός αναβάτη μοτοσυκλέτας είναι έως και 18 φορές υψηλότερος από τον οδηγό ενός αυτοκινήτου.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, αναζητούνται λύσεις από τις Αρχές. Μάλιστα, ο υπεύθυνος κινητικότητας του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης, ανέφερε ότι το 50% των θανάτων στη πόλη αφορά μοτοσυκλετιστές.

Παρόμοια ποσοστά παρουσιάζουν όλες σχεδόν οι πόλεις του κόσμου, για αυτό και ορισμένες χώρες προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές στους δρόμους, δημιουργώντας για τους μοτοσυκλετιστές δικούς τους «χώρους» για να κυκλοφορούν, όπως για παράδειγμα κεντρικές λωρίδες που επισημαίνονται με μπλε γραμμές. Αυτές βέβαια θα φέρουν συγκεκριμένη σηματοδότηση, ώστε όλοι να ενημερωθούν και να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο.

Το νέο έργο, το οποίο ξεκίνησε σε δρόμο 18 χλμ., βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο και στόχος είναι να φτάσει συνολικά τα 200 χλμ. διαδρομής μέχρι το τέλος του 2024. Εννοείται ότι θα υπάρχει σηματοδότηση των συγκεκριμένων λωρίδων με οριοθετημένες γραμμές σε μπλε χρώμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα πρωτοβουλία για την οδική ασφάλεια δεν θα αναβαθμίσει μόνο την οδική ασφάλεια, αλλά θα επιταχύνει επίσης την ταχύτητα της κυκλοφορίας των δρόμων.

Τα πρώτα μάλιστα αποτελέσματα είναι θετικά και ελπιδοφόρα. Πιο συγκεκριμένα, το 96,9% των μοτοσυκλετιστών και το 87,3% των οδηγών γενικότερα, θεωρούν ήδη ότι η νέα μπλε λωρίδα για τις μοτοσυκλέτες έχει βελτιώσει την κυκλοφορία γενικότερα, μειώνοντας σημαντικά και τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων.