Πτώση του δείκτη ευτυχίας σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία οργάνωσης, που δημοσιοποίησε την λίστα με την ονομασία «World Happiness Report», η οποία αξιολογεί πάνω από 140 χώρες

Η Φινλανδία, το σκανδιναβικό κράτος των 5,5 εκατ. κατοίκων, παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου και μάλιστα κατέχει πλέον την κορυφή για επτά συνεχόμενα χρόνια, την ώρα που το Αφγανιστάν βρίσκεται στη χειρότερη θέση, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση νεότερων ενηλίκων στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική που βιώνουν κάτι αντίστοιχο της «κρίσης της μέσης ηλικίας».

Η χρηματοδοτούμενη από τον ΟΗΕ εδώ και 12 χρόνια έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις ευτυχίας από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Δίνει μια βαθμολογία ευτυχίας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, με βάση μια μέση βαθμολογία σε μια περίοδο τριών ετών.

Η θέση της Ελλάδας έπεσε έξι μονάδες

Η Φινλανδία έλαβε 7,74 στα 10, ενώ το Αφγανιστάν πήρε 1,72.

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 64η θέση (από 58η πέρυσι) με 5,934 στα 10 και η Κύπρος στην 50ή (από 46η τον περασμένο χρόνο) με 6.068.

Εκτός της πρώτης 20άδας βρέθηκαν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2012, με αναλυτές να το αποδίδουν κυρίως στην πτώση της ευημερίας μεταξύ των κάτω των 30 ετών, καθώς η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που αναλύει τα αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2023

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

11. Νέα Ζηλανδία

12. Κόστα Ρίκα

13. Κουβέιτ

14. Αυστρία

15. Καναδάς

16. Βέλγιο

17. Ιρλανδία

18. Τσεχία

19. Λιθουανία

20. Βρετανία

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 62η θέση των πιο ευτυχισμένων χωρών του πλανήτη αναφορικά με τους νέους ανθρώπους και στη 10η αναφορικά με τους άνω των 60.

Ποιες γενιές είναι πιο ευτυχισμένες

Συγκρίνοντας τις γενιές, οι αναλυτές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1965 είναι κατά μέσο όρο πιο ευτυχισμένα από εκείνα που γεννήθηκαν μετά το 1980. Ενώ η ευτυχία στη γενιά των millennials (τα άτομα που γεννήθηκαν περίπου μεταξύ 1981 και 1995) μειώνεται κάθε χρόνο, σε εκείνη των boomers (τα άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964) η ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται συν τω χρόνω.

Ειδικοί είπαν ότι τα στοιχεία καταγράφουν μια ανησυχητική τάση μεταξύ των νεότερων ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική που βιώνουν κάτι αντίστοιχο με την κρίση της μέσης ηλικίας.

«Συγκεντρώνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα για την ευημερία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, καταγράψαμε ανησυχητικές πτώσεις ειδικά στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη. Κι απαιτείται άμεση πολιτική δράση αν σκεφτεί κανείς ότι, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα παιδιά βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Jan-Emmanuel De Neve, ειδικός των οικονομικών και της επιστήμης της συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην Ευρώπη οι οκτώ από τις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες

Οκτώ από τις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Δανία να φιγουράρει πίσω από τη Φινλανδία στη δεύτερη θέση με σκορ 7,58 βαθμών, περίπου όσο και πέρυσι.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, ενώ την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Αυστραλία.

Την ίδια ώρα, το ρημαγμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν και ο Λίβανος καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας, με σκορ 1,72 και 2,70 αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται το Λεσότο της Αφρικής.

Πτώση για Ρωσία και Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία η Ρωσία βρίσκεται φέτος στην 72η θέση (από 70ή πέρυσι) και η Ουκρανία στην 105η (από 92η την περασμένη χρονιά).

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που δηλώνουν κάτοικοι κάθε χώρας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους από τις ζωές τους με άριστα το 10 και στη συνέχεια βγαίνει ο μέσος όρος για τη χώρα βάσει στοιχείων της τελευταίας τριετίας.