* Στο  ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα Γεώργιος.

  • Σοβαρούς κινδύνους επισημαίνει ο πρόεδρος των κλινικαρχών Γρ. Σαραφιανός

………………………………………………………..

Αγωνιώδεις κινήσεις με διακομιδές ασθενών από ιδιωτικές κλινικές και προσπάθειες για δημιουργία νέων ΜΕΘ διαμορφώνουν την εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα καταγράφονται νέοι θάνατοι και συνεχίζεται η εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία.

Ήδη διακομίστηκε στο  ΑΧΕΠΑ και νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, ο οποίος στις 13 Νοεμβρίου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, με ήπια συμπτώματα και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Παράλληλα άρχισε η διακομιδή νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου οι πρώτες να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, του οποίου η κλινική «Λυσίμαχος» είναι μία από τις δύο (Γενική Κλινική Euromedica η άλλη) στις οποίες έγινε επίταξη από την πολιτεία για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, «ο κορωνοϊός βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο κ. Σαραφιανός, τόνισε ότι «το θέμα είναι να θεραπεύσουμε, να σώσουμε ανθρώπους και όχι να μεταδώσουμε εμείς τον ιό. Αυτό είναι πρωτεύον και αυτή ήταν η διαφωνία μας. Στο ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε δε πως υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα, ωστόσο δεν προχώρησε.

Σοβαροί κίνδυνοι μετάδοσης και στο ασανσέρ

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να γίνουν φορείς μετάδοσης, ο κ. Σαραφιανός απάντησε ότι όταν έχεις ένα ασανσέρ και περάσει ένας νεφροπαθής για να κάνει αιμοκάθαρση και σε πέντε λεπτά περάσει ένας με κορωνοϊό, και ξέρουμε ότι ζει ο ιός επί μέρες, τότε κινδυνεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος να κολλήσει.

Επίσης «τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει είναι αυτά που προβλέπονται από τις ιδιωτικές κλινικές. Για αντιμετώπιση κορωνοϊού είναι διαφορετικά άρα θα πρέπει και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα και να υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού και γιατρών», σημείωσε.

Όπως είπε στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για περιστατικά Covid, η οποία δεν υπάρχει.

Αύξηση κλινικών ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο

Αυξάνεται ο αριθμός κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης με τη συμβολή των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών από όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο διοικητής του «Ιπποκρατείου», Νικόλαος Αντωνάκης , η δέσμευση για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid-19, φθάνοντας από τις 10 στις 25 και σταδιακά στις 30, γίνεται πραγματικότητα με τη συνδρομή των εθελοντριών νοσηλευτριών και των νοσηλευτών στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην προσπάθεια πληρέστερης αντιμετώπισης των μεγάλων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας, η διοίκηση της 4ης ΔΥΠΕ ανακοίνωσε πρωτοβουλία για μετακίνηση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξειδικευμένων στη λειτουργία των ΜΕΘ νοσηλευτριών και νοσηλευτών, υποστηρίζοντας τις ΜΕΘ της πόλης.