Καθώς η οικογένεια του 35χρονου από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο του νεαρού άνδρα στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” ύστερα από σύντομη μάχη με τον κορωνοϊό, ανακύπτουν καίρια ερωτήματα στην κοινή γνώμη, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Είναι πολλοί αυτοί, που λόγω και της νεαρής ηλικίας του άτυχου άνδρα, θέτουν πρωτίστως ερωτήματα:

– Για τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού από την αρχή.

– Για το αν σημειώθηκαν καθυστερήσεις.

– Για το αν είναι αξιόπιστα τα τεστ.

– Για το αν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχει επαρκής εξοπλισμός, όπως π.χ. αξονικός τομογράφος.

– Για το αν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ρωτούν επίσης γιατί δεν έγινε από την πρώτη στιγμή οδηγία για μετάβαση του ασθενούς σε νοσοκομείο αναφοράς στον κορωνοϊό με προσωπικό, που έχει ήδη αυξημένη εμπειρία, όπως π.χ. ΑΧΕΠΑ, αλλά τον άφησαν να πάει σε νοσοκομείο εφημερίας.

Τα πραγματικά περιστατικά

Τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, συνοψίζονται ως εξλης:

Ο 35χρονος ζούσε στη Νεάπολη, ήταν Έλληνας μουσουλμάνος, ξυλουργός στο επάγγελμα και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού 18 μηνών. Λόγω επαγγέλματος, ερχόταν σε επαφή με χημικά. Ο Μ.Κ. εργαζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή όταν την Παρασκευή 10 Απριλίου που επέστρεψε από την εργασία του αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Συγγενικά πρόσωπα του 35χρονου περιγράφουν την οδυνηρή περιπέτεια με λόγια, που αφήνουν κενά ως προς την λειτουργία του όλου συστήματος

Η πεθερά του νεαρότερου θύματος στην Ελλάδα μίλησε στον ΣΚΑΪ  και περιέγραψε ως εξής το ιστορικό της τραγικής περίπτωσης:

«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή 12 Απριλίου έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του.Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ.

Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσοκομείο. Όταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές.

Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά».

Τον πήγαν για αξονική στο “Γεννηματάς”

Εν συνεχεία η πεθερά του 35χρονου αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν για την διασωλήνωση του 35χρονου, αλλά και τις στιγμές που μεσολάβησαν μέχρι να χάσει τη μάχη με τη ζωή.

«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο νοσοκομέιο «Γεννηματάς» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός.

Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία.

«Δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας»

Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του…

Όταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουμε το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο».

Τι λέει η διευθύντρια του νοσοκομείου

Όπως είπε στο protothema.gr η διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Γλυκερία Βλαχογιάννη, ο ασθενής αντιμετωπίσθηκε από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του στο νοσοκομείο ως ασθενής Covid-19 καθώς είχε όλα τα συμπτώματα, παρότι το τεστ είχε βγει αρνητικό.

Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία και αυτό είναι στοιχείο που συγκλονίζει και τους γιατρούς, αφού ο άνθρωπος δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. «Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, πληροφορίες θα δώσει το υπουργείο Υγείας. Εγώ λέω ότι είναι συγκλονιστικό να χάνεις έναν νέο άνθρωπο. Δώσαμε μάχη, κάναμε ό,τι μπορούσαμε…», ανέφερε η κα Βλαχογιάννη.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» Στέφανος Χατζηλιάδης ο 35χρονος «ήταν ένας νέος άνθρωπος ο οποίος είχε πολύ υψηλό πυρετό και χάθηκε τόσο γρήγορα. Ήταν μια ραγδαία εξέλιξη η οποία στεναχώρησε τους πάντες».

«Ο κορωνοϊός δεν χτυπάει μόνο τους μεγάλους. Να ακούμε όλοι τους ειδικούς και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μην έχουμε άλλο τέτοιο περιστατικό είναι κρίμα να χάνονται νέοι», είπε χαρακτηριστικά.