Ολόκληρη η ομιλία της καθηγήτριας στην ενημέρωση για την κατάσταση στη χώρα και για τα μέτρα προφύλαξης.

Με την αγωνιώδη επισήμανση “έχουμε πόλεμο -αν έπεφταν σφαίρες, θα μέναμε στο σπίτι” η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση σε όλο τον πληθυσμό να τηρήσει αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

«Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθεια και τις προσωπικές μας θυσίες», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια.

“Το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα, είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο” ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Χάνς Κλούγκε, αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού, ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Νομίζω αξίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο.

Καθημερινά γίνεται μία προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που μπορεί να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται, κατά κύριο λόγο, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Σταθεροποίηση στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα

Την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ έγιναν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Λάρισα και είδαμε και εικόνες από τα ΜΜΕ με τους ανθρώπους ή τα αυτοκίνητα αντίστοιχα να σχηματίζουν ουρές. Και πολύ σωστά έγιναν. Δεν πρέπει όμως να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μία ημέρα να αναθαρρούμε λίγο και αμέσως την επόμενη να απογοητευόμαστε.

Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Δυστυχώς όμως, όπως ήδη έχει αναφερθεί πολλές φορές, χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα ήμασταν όλοι πολύ πιο προσεκτικοί αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε, δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για εμάς και για την οικογένειά μας, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.

Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι

Είναι, λοιπόν, πιθανό ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, εν μέσω lockdown, η μη σχολιαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Είναι όμως μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφρά ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από αυτή τη νέα λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι.

Είναι επίσης μεγάλο λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει.

Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους.

Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Και αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς να καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς που μας ταλαιπωρούν.

Η ασφάλεια των εμβολίων

Θα ήθελα σαν κλινικός γιατρός να τονίσω ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί για εμάς την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα πρώτα εμβόλια που θα έρθουν στα χέρια μας περιλαμβάνουν τα εμβόλια MRNA, αλλά και τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τους γνωστούς ιικούς μεταφορείς.

Και οι δυο αυτές τεχνολογίες έχουν δοκιμαστεί εδώ και λίγα χρόνια στη μάχη έναντι άλλων ιογενών λοιμώξεων, αλλά και για την παρασκευή εμβολίων έναντι του καρκίνου.

Στην περίπτωση των εμβολίων MRNA, τα δικά μας μυϊκά κύτταρα προσλαμβάνουν την πληροφορία και παράγουν το αντιγόνο προκειμένου ο οργανισμός μας να φτιάξει αντισώματα, ενώ στην περίπτωση των ιικών μεταφορέων χρησιμοποιούνται μη παθογόνοι ιοί για να μεταφέρουν την πληροφορία στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε και έτσι όταν εκτεθούμε στον ιό αργότερα τα αντισώματα που ήδη κυκλοφορούν στο αίμα μας, είτε εμποδίζουν τον ιό να μας μολύνει ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των κλινικών μελετών, φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως εμφανίζονται δυο με τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό και πιο συχνά αναφέρονται τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών και τη δημοσίευση αυτών των δεδομένων αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Ο μαζικός εμβολιασμός όμως αποτελεί τη μόνη λύση. Μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας μάς δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημικό φορτίο. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει, πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος, με την ατομική μας προσπάθεια και τις προσωπικές μας θυσίες.

Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ιό, με τη μείωση μετακινήσεων και την αποφυγή συναθροίσεων, ενώ ταυτόχρονα να μειώνουμε την πιθανότητα να μεταδώσουμε εμείς τον ιό σε κάποιον άλλον με την καθολική χρήση της μάσκας.”