Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Αυτό δεν είναι lockdown, είναι βόλτες με χαρτιά και μηνύματα… – Μ....

Αυτό δεν είναι lockdown, είναι βόλτες με χαρτιά και μηνύματα… – Μ. Γκαγκά: Ύστατη έκκληση για μέτρα

Το δεύτερο lockdown δεν φέρνει τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου, ίσως γιατί δεν εφαρμόζεται όπως το πρώτο, επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες, παρατηρώντας την μεγάλη κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα Δευτέρα με Παρασκευή.

Επίσης σημειώνεται η άρνηση πολλών πολιτών να φορούν κανονικά την μάσκα, ενώ με το πρόσχημα της άθλησης πολλοί νέοι κυκλοφορούν χωρίς στοιχειώδεις προφυλάξεις. Έτσι σημειώνουν ότι το llockdown είναι μόνο στα χαρτιά.

Η κατάσταση τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, δεν θυμίζει σε τίποτα την καραντίνα του περασμένου Απριλίου όταν όλοι είχαν συνειδητοποιήσει το βάρος της απόφασης να νικηθεί ο ιός. Το τωρινό lockdown πέρασε από την απαγόρευση του συνωστισμού ανάμεσα στους ανθρώπους, στον συνωστισμό των αυτοκινήτων. Το κυκλοφοριακό και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θυμίζει παλιότερες εποχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr,  παρατηρείται εικόνα με μποτιλιάρισμα στους δρόμους, στα φανάρια, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, χιλιάδες κόσμου κάθε σαββατοκύριακο σε χαλαρή βόλτα στους δρόμους.

Ακόμη και η τήρηση της μάσκας έχει ατονήσει. Και έλεγχος πουθενά,  ούτε ένας τροχονόμος να εξομαλύνει το κυκλοφοριακό χάος. Ο,τι επαγγελματία θες, τον βλέπεις στον δρόμο. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι με τις μέρες ανεμελιάς στην Αττική, o κλοιός της πανδημίας δεν θα χαλαρώσει.

Μίνα Γκάγκα: Αν δεν προσέξουμε θα γίνουμε Ιταλία

Εν μέσω δραματικής προειδοποίησης ότι «αν δεν προσέξουμε θα γίνουμε Ιταλία», η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, υπερτόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του lockdown.

«Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το lockdown όσο το δυνατόν πιο αυστηρά» σημείωσε, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό των επιστημόνων για τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο καιρό μετά, δεν έχουμε μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και προσπάθησε να δώσει μερικές εξηγήσεις:

«Υπήρχε μεγαλύτερη διαμόλυνση που την πήραμε είδηση σιγά σιγά, είναι ο καιρός πιο κρύος, και μαζεύτηκαν πιο γρήγορα σπίτια τους, η Θεσσαλονίκη είναι πιο κοινωνική από την Αθήνα.

»»Περιμέναμε και ελπίζαμε ότι με τα μέτρα και το lockdown, θα κάναμε λιγότερα κρούσματα. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ο ιός είναι εδώ, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ανάμεσα μας πρέπει να φοράμε μάσκα στη δουλειά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας ή να έρθει σε επαφή με ένα φορέα» υπογράμμισε, ενώ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στην Αθήνα το lockdown, είναι λιγότερο έντονο από την άνοιξη.

«Πάνω από 3.000 ανθρώπους νοσηλεύουμε στα τμήματα και στη μονάδα έχουμε πεντακόσιους, και το πρώτο μας μέλημα είναι να μη χρειαστούν μονάδα» εξήγησε η κ. Γκάγκα.

Τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, ειδικά στη Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία της πόλης να ασφυκτιούν, με ασθενείς με κορωνοϊό να εισάγονται ώρα με την ώρα όλο και περισσότεροι, εκεί όπου πια δεν υπάρχει χώρος. Με γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που κανένας οιωνός δεν προμηνύει ότι σύντομα θα έχει αίσιο τέλος.

Με κρεβάτια ΜΕΘ που πλέον δεν υπάρχουν, και στη θέση τους στήνονται κρεβάτια εκστρατείας.

Με διασωληνωμένους πάνω από 520 ανθρώπους, οι περισσότεροι στη Βόρεια Ελλάδα και ανάμεσά τους νέοι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών.

Και αν η διασπορά αυξηθεί και προς τον νότο, τότε ο κίνδυνος θα απειλεί συθέμελα ολόκληρη την Ελλάδα προκαλώντας τέτοιο σοκ στη κοινωνία, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς και με ποιο τρόπο θα αναρρώσει.

Το lockdown στην Αττική είναι μόνο στα χαρτιά. Και με τέτοια μέτρα, να αποθαρρυνθεί ο ιός δεν γίνεται. Για αυτό και ειδικοί και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό άρχισαν να προϊδεάζουν ότι τα μέτρα απαγόρευσης δεν θα αρθούν στις 30 Νοεμβρίου αφού τα κρούσματα δεν μειώνονται.

Βατόπουλος: Να πάρουμε σκληρά μέτρα

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε στο MEGA αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τα κρούσματα κορωνοϊού να μην μειώνονται, τη στιγμή που νεκροί και διασωληνωμένοι αυξάνονται ραγδαία.

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του φαίνεται μια ελαφρά επιπέδωση της καμπύλης αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Ζήτησα να ξεκινήσει μια συζήτηση άμεσα για το πόσο είναι ρεαλιστικό να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική κοινωνία και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε σκληρότερα μέτρα. Σαν να μην το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο lockdown, παρά το ότι είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα».

Περιέγραψε τα μέτρα που θα πρότεινε αν ανοίξει η κουβέντα για ένα σκληρό lockdown. Είπε: «Μια εβδομάδα ολόκληρη με 15 ημέρες θα πρέπει να είναι σαν Σάββατο ή Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για μια εβδομάδα ή 15 ημέρες και να είναι μόνο ανοικτά φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων».

Είπε ακόμα ότι πρέπει να ζήσουμε ξανά μια καραντίνα σαν αυτή της Άνοιξης και στην χειρότερη περίπτωση σαν αυτή της Γουχάν. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να είναι στο τραπέζι και ελπίζω να μην χρειαστεί να την κάνουμε» είπε καταλήγοντας.