Δύο από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας, η Καστοριά και η Σιάτιστα, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που πιστεύεται ότι μεταδόθηκε σε ορισμένους κατοίκους, οι οποίοι είχαν μεταβεί τον Φεβρουάριο στο Μιλάνο για την εκεί έκθεση γούνας.

Και οι δυο πόλεις δείχνουν έρημες, καθώς οι κάτοικοι μένουν στα σπίτια και μόνο για σοβαρές ανάγκες βγαίνουν, όπως για να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα.

Το πρόβλημα είναι οξύ στην Καστοριά, όπου έχουν καταγραφεί 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή. Στην Σιάτιστα έχει εκδηλωθεί ανησυχία, αλλά δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο 53χρονος, που υπέκυψε στο ΑΧΕΠΑ καταγόταν από την Σιάτιστα, αλλά διέμενε μόνιμα στην Καστοριά, όπου εργαζόταν στο νοσοκομείο. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής ο 53χρονος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο χωρίς επαρκή μέτρα προφύλαξης, επιβαίνοντας σε ταξί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο άλλο ύποπτο κρούσμα στην Σιάτιστα.

Οι πιο πολλοί επισκέπτες της Έκθεσης γούνας του Μιλάνου ήταν από την Καστοριά, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία. Από την Σιάτιστα ήταν περίπου 10 άτομα, ενώ από την Καστοριά πάνω από 300.

Οι άνθρωποι ανησυχούν τόσο για την υγεία τους, όσο και για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, καθώς έχουν πάθει μεγάλη ζημιά και το μέλλον είναι αβέβαιο.

Άλλωστε για αυτό οι φορείς της Καστοριάς ζητούν με ομόφωνη απόφαση τους «να κηρυχθεί ο νομός Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράλληλα να τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού».

Όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και που συμμετείχαν οι δύο βουλευτές, οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καστοριάς, συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς προκειμένου να ανακοπή η εξάπλωση του ιού που απέχει σε ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόππουλος «έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες». Τόνισε ότι ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση «να κηρυχθεί ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού».

Ο κ. Σαββόπουλος όπως και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο του νομού «υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορονοϊού σε Ιατρούς και νοσηλευτές» επεσήμαναν ότι αυτό «δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό» και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.

Παράλληλα ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η ακόμη την μετακίνηση του από άλλες μονάδες της περιοχής και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα σ’έναν πληθυσμό 42.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.