Πολύ σκληρή αναμένεται η αναμέτρηση μεταξύ του Νίκου Ταχιάου και του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές της Κυριακής, καθώς ο μεν πρώτος έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό την περασμένη Κυριακή, αλλά ο δεύτερος αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και “ποντάρει” στην σχέση του με τον ΠΑΟΚ.

 

Και οι δύο είναι μηχανικοί, ο Ταχιάος τοπογράφος και ο Ζέρβας πολιτικός από το ΑΠΘ, νοιάζονται για τον πολιτισμό και για την Θεσσαλονίκη και επιδεικνύουν μια δημιουργική διάθεση.

Στα υπέρ του Ν. Ταχιάου είναι η πιο μεγάλη εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση και το έργο, που έχει επιτελέσει στο παρελθόν, ενώ στα θετικά του Ζέρβα συγκαταλέγεται η ανάπτυξη πλούσιας δράσης μέσα σε φορείς και οργανισμούς, καθώς και η κινητικότητά του στο χώρο της πολιτικής ζωής.

Ο Ταχιάος εμφανίζεται ως πιο θεωρητικός με σπουδαία μόρφωση και εξαιρετική κουλτούρα, ανοιχτός σε διάλογο και σε δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ο Ζέρβας, που έγραψε πρόσφατα και ένα βιβλίο, δείχνει πιο τεχνοκράτης με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα κατά του Ν. Ταχιάου θα μπορούσε κανείς να σημειώσει την επικοινωνιακή δυσκολία του, παρότι διαθέτει εξαιρετικό χιούμορ, ενώ στα αρνητικά του Κ. Ζέρβα την έντονη φιλοδοξία (θεμιτή βέβαια) και την διάθεση για συνεχή ανάδειξη.

 

Γνωριμία με τον Νίκο Ταχιάο

Ο Νίκος Ταχιάος είναι από το Θεσσαλονίκη, τοπογράφος-μηχανικός στο επάγγελμα, διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος από το 1987 μέχρι και το 2006.

Το διάστημα 2007-2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Έχει μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ταχιάος είναι από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

Να σημειωθεί ότι πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, καθώς κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι γ σχέση του, με τη ΝΔ μετρά πολλά χρόνια, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν εκείνη είχε κάνει κόμμα.

Τι γράφει ο ίδιος για την υποψηφιότητά του

Ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook, σχετικά με την υποψηφιότητά του:

«Ανήκω στον φιλελεύθερο χώρο, χωρίς να αρνούμαι και τις συντηρητικές αποχρώσεις της πολιτικής συγκρότησής μου. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που είμαι χωράει στον χαρακτηρισμό ”νεοδημοκράτης”, όπως φαντάστηκε το κόμμα του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τελεία και παύλα. Κάθε διαφορετικός χαρακτηρισμός κινείται μόνο στην παραπολιτική που την έχω αφήσει στα νιάτα μου. Επίσης, νεοδημοκράτης είμαι, κομματόσκυλο δεν μπορεί να με πει κανείς. Κομματικούς ρόλους σοβαρούς μετά την ΟΝΝΕΔ δεν είχα, εκτός από την θέση μου στην Κ.Ε. για ένα διάστημα επί Κώστα Καραμανλή και την πρόσφατη τοποθέτησή μου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αναπληρωτή Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Δεν θα βρεθεί άνθρωπος που θα πει ότι όπου βρέθηκα, είδε το κόμμα να κάνει κουμάντο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δημοτικά: Για την τρέλα μου με την πόλη δεν χρειάζεται να μιλήσω, μιλάει το timeline μoυ. Για την άποψή μου για τον Μπουτάρη, επίσης. Γραφικός κόντεψα να γίνω. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι πλέον στο παιχνίδι ως πρόσωπο. Από την κληρονομιά του ό,τι μπορεί να διατηρηθεί πρέπει να μείνει και ό,τι χρειάζεται να αλλάξει, θα αλλάξει. Αλλά η κουβέντα αυτή δεν είναι του παρόντος. Σταματώ να γράφω μέχρι να καθίσει η σκόνη».

Ποιος είναι και τι πιστεύει ο Κων. Ζέρβας

Μεγάλωσε μέσα στην Τούμπα, έχει παρακολουθήσει χιλιάδες αγώνες του ΠΑΟΚ, ακόμη και από τη «Θύρα 4» των φανατικών οπαδών, εδώ και πολλά χρόνια, πάντως, αγοράζει το εισιτήριο διαρκείας, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και για τα άλλα ομαδικά αθλήματα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει στην ομάδα του. «Από πάππου προς πάππου Βενιζελικός» όπως δηλώνει ο ίδιος, ο ΠΑΟΚ και το ΠΑΣΟΚ βοήθησαν στην ανέλιξή του! Την περίοδο 1994-1997 ήταν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ως τεχνικός σύμβουλος υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου του ομίλου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πάντως, η οπτική του για τον αθλητισμό δεν είναι μονόχρωμη, ούτε μένει αποκλειστικά στο άσπρο και το μαύρο. Πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Ελλάδας, αλλά δεν διστάζει να αναφερθεί δημόσια στη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν και οι άλλες δύο ομάδες της πόλης, ο Άρης, ο Ηρακλής, μέσα από τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ.

«Εκτιμώ πως ναι, διότι οι ομάδες της πόλης μας έχουν δυναμική, έχουν πιστούς οπαδούς, έχουν μεγάλη ιστορία και τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης. Πληρούν ορισμένες από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για την ανάδειξή τους. Ο ανταγωνισμός και οι  επιτυχίες φέρνουν εισιτήρια, φέρνουν χορηγούς, επενδυτές είμαι σίγουρος πως θα ευνοήσει τις ομάδες μας. Δείτε για παράδειγμα τον εφετινό Άρη που με μία πολύ καλή πορεία βγαίνει στην Ευρώπη. Ιδανικά, επιχειρηματικές δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι ομάδες να ενισχυθούν άμεσα. Είμαι αισιόδοξος.
Και βέβαια να πούμε πως την προσοχή μας δεν πρέπει να μονοπωλήσει το ποδόσφαιρο καθώς υπάρχει σειρά άλλων αθλημάτων που η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση», δηλώνει.

 

Σε μια συνέντευξη του τρεις-τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε υποστηρίξει πως «εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών» και η πιο χαρακτηριστική φράση του -«τα κόμματα να μη θεωρούν τους Θεσσαλονικείς δεδομένους», αποδείχθηκε με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Θα ήθελα να πω στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξή τους, για την εμπιστοσύνη τους, για την απόφασή τους να βάλουν πάνω από όλα την πόλη. Να διεκδικήσουν μία πόλη καλύτερη για όλους, ένα δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά, που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών και θα δίνει λύσεις σε κάθε γειτονιά της, που θα κάνει ξανά περήφανη τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Το πρώτο βήμα έγινε χθες. Σήμερα απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μου πέρα από κόμματα και πέρα από όποιους διαχωρισμούς σας προσκαλώ να κάνουμε το επόμενο βήμα  και να ενώσουμε δυνάμεις», τονίζει ενόψει της εκλογικής μονομαχίας για τη δημαρχεία της πόλης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τι γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και πλέον παραμένω Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.