Μια άνευ προηγουμένου ανατροπή σημειώθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές, καθώς ο υποψήφιος Γιάννης Δαρδαμανέλης, που υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 57,60%, νικώντας τον μέχρι τώρα δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος έλαβε 42,34%.

 

Η νίκη αυτή του Γιάννη Δαρδαμανέλη καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός, δεδομένου ότι στην Καλαμαριά από την μεταπολίτευση και μετά, δηλαδή από την εποχή του αειμνήστου Δημάρχου Μενέλαου Αλεξιάδη δεν είχε εκλεγεί δήμαρχος, προερχόμενος από την δεξιά παράταξη. Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι Αλεξιάδης, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Χριστόδουλος Οικονομίδης και Θεοδόσης Μπακογλίδης υποστηρίζονταν από το χώρο της κεντροαριστεράς, κυρίως δε από το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα επήλθε μια τεράστια ανατροπή, η οποία αποδίδεται σε πολλούς λόγους:

  1. Στην μεγάλη αποχή (περίπου 60%) των εκλογέων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από τις μικρότερες κεντροαριστερές και αριστερές παρατάξεις, που υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν πολιτικά πιο κοντά στον κ. Μπακογλίδη.
  2. Στην δυσφορία των πολιτών της Καλαμαριάς για την τελευταία πενταετία της διοίκησης Μπακογλίδη, που δεν επέδειξε κάποιο αξιόλογο έργο, αλλά άφησε την περιοχή σε τέλμα.
  3. Στο μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων σε όλη την Ελλάδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και των υποψηφίων της.
  4. Στη συσπείρωση της παράταξης του κ. Δαρδαμανέλη, με την κινητοποίηση όλων των στελεχών, ιδιαίτερα της νεολαίας, αλλά και όσων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του 38χρονου Γιάννη, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην υποψήφιος της ίδιας παράταξης Στέλιος Ματσαρίδης.
  5. Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και η έλλειψη διάθεσης για προσέγγιση, που θα καλλιεργούσε το έδαφος για μετεκλογική συνύπαρξη, λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από 55.540 εγγεγραμμένους στην Καλαμαριά βγήκαν έγκυρα ψηφοδέλτια μόνο 21.364, κάτι που δείχνει την τεράστια αποχή. Ο κ. Δαρδααμανέλης έλαβε 12.312 ψήφους και ο κ. Μπακογλίδης 9.046.

Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος ο υποψήφιος του χώρου ΠΑΣΟΚ – κεντροαριστεράς έπαιρνε περίπου 15.000 ψήφους, ενώ της Νέας Δημοκρατίας περίπου 10.000. Υπήρξαν και περιπτώσεις, που υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας είχαν πάρει μέχρι και 14.οοο ψήφους στον Β΄γύρο.

Ιστορικά στοιχεία για την Καλαμαριά

1978 Μενέλαος Αλεξιάδης 57, 80%

1982 Θρασύβουλος Λαζαρίδης 66,72 έναντι 33,28 του Δημήτρη Σταμάτη

1986 Θρασύβουλος Λαζαρίδης 61,55% έναντι 38,45% του Σταύρου Τσαπικίδη

1990  Θρασύβουλος Λαζαρίδης 63,52% έναντι 36,48 του Σταύρου Τσαπικίδη

1994 Θρασύβουλος Λαζαρίδης 56,84% έναντι 23,84 του Ανανία Τσιραμπίδη

1998 Χριστόδουλος Οικονομίδης 50,99% έναντι 20,30 του Αναστάσιου Αφεντουλίδη

2002 Χριστόδουλος Οικονομίδης 56,88% έναντι 43,12% του Δημήτρη Σταμάτη

2006 Χριστόδουλος Οικονομίδης 45,04% έναντι 38,16 του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν)

2010 Θεοδόσης Μπακογλίδης  62,57% έναντι 37,43 του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν)

2014 Θεοδόσης Μπακογλίδης 61,84% έναντι 38,16% του Μανόλη Λαμτζίδη

Μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων οι άνθρωποι της παράταξης του κ. Δαρδαμανέλη πανηγύρισαν την επιτυχία και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ο ίδιος ο νικητής των εκλογών επανέλαβε αυτά, που έλεγε από την αρχή για την Καλαμαριά:

“Γυρίζουμε σελίδα και φέρνουμε την αισιοδοξία, την αξιοκρατία και την ανάπτυξη. Η νίκη αυτή είναι η νίκη όλων των περήφανων Καλαμαριωτών που δεν αρκούνται στη μετριότητα, αλλά ξέρουν να δίνουν μάχες και να τις κερδίζουν.  Μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους για την Καλαμαριά μας!”

 

Συνεχάρη ο Θεοδόσης Μπακογλίδης

Σε δήλωσή του ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης συνεχάρη τον Γιάννη Δαρδαμανέλη για τη νίκη του και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ενεργός στα κοινά του δήμου.

Στη δήλωσή του ο κ. Μπακογλίδης ανέφερε:

“Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Δαρδαμανέλη για τη νίκη του και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημότες της Καλαμαριάς που με τίμησαν με την ψήφο τους και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι προς όφελος του δήμου μας, όπως έκανα όλα τα χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας.

Ευχαριστώ επίσης όλους τους συνεργάτες μου και την δημοτική μας παράταξη. Μας συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες, που άλλαξαν την εικόνα της Καλαμαριάς. Μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να έχει η Καλαμαριά το μέλλον που της αξίζει”.

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Δαρδαμανέλης 
Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από όπου αποφοίτησε το 2007. Εν συνεχεία, παρακολούθησε επιτυχώς τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Υδραυλικά Έργα και Περιβάλλον” του Δ.Π.Θ. το 2008 και “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. το 2010, εμβαθύνοντας σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον του για κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και γενικότερα συλλογικές δράσεις. Επί σειρά ετών υπήρξε ναυτοπρόσκοπος και ενεργό μέλος των οργάνων εκπροσώπησης. Έχει συμμετάσχει σε σειρά εθελοντικών ομάδων διάσωσης (Ερυθρός Σταυρός, ΕΕΕΔ, ΟΜΑΚ κ.α.), ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου – Κοιτίδα νεολαίας “Ο Πόντος”, του συλλόγου Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Καλαμαριάς. Επίσης του αρέσει το ψάρεμα και διαθέτει δίπλωμα ελεύθερου δύτη, απόρροια της αγάπης του για τη θάλασσα.
Εδώ και μια δεκαετία ο Γιάννης ασχολείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός με γραφείο μελετών – κατασκευών, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Καλαμαριάς. Το ανήσυχο πνεύμα του, τον οδήγησε στην έναρξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, γεγονός που σήμερα του προσδίδει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλά αντικείμενα του επαγγέλματος. Αυτήν την εμπειρία μεταφέρει στα κοινά της Καλαμαριάς, με προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα έργα που απαιτούνται στην περιοχή.
Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του καθηγητή και αθλητή Στέλιου Ματσαρίδη το 2014. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου.
Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμαριάς. Είναι Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 2012. Εκλέγεται μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας από το 2010 και αναδείχθηκε σε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής αυτού το 2014. Στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του στα ανωτέρω συμβούλια, συμμετέχει σε πληθώρα ομάδων εργασίας, επιτροπών και συνεδρίων καθαρά εθελοντικού χαρακτήρα
Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Χατζηκυριάκου, ιδιωτική υπάλληλο, οικονομολόγο και έχουν ένα κοριτσάκι την Αργυρώ, 4ετών. Οι γονείς του, ο Θρασύβουλος Δαρδαμανέλης, συνταξιούχος καθηγητής – γυμνασιάρχης του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς και η Αργυρώ Δαρδαμανέλη συνταξιούχος νομικός του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας με αδέλφια την Ιφιγένεια (36) ιδιωτική υπάλληλο σε εμπορικό κατάστημα, τον Γιώργο (34) πολιτικό μηχανικό Μελετητή Δημοσίων Έργων και την Ελισάβετ (24) οικονομολόγο με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά.