Με αρκετές εντάσεις, συγκρούσεις, λαϊκίστικες υποσχέσεις, θόρυβο και ταλαιπωρία στις πόλεις, τρέξιμο των χιλιάδων υποψηφίων και πολλά έξοδα για διαφήμιση, προβολή, έντυπα και δημόσιες σχέσεις, φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και όλα πλέον είναι έτοιμα για να πάμε αύριο στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και κοινοτικούς άρχοντες.
Παρά την ένταση της προεκλογικής περιόδου και ορισμένα μεμονωμένα επεισόδια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κλίμα ήταν πολιτισμένο και όλοι κινήθηκαν στα πλαίσια των νόμιμων προϋποθέσεων και κανόνων.
Οι αλλαγές, που έχουν επέλθει αφορούν τον διαχωρισμό των εκλογικών τμημάτων σε δύο κατηγορίες, μία για ευρωεκλογές και περιφερειακές και μία για δημοτικές και κοινοτικές, καθώς και το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών οι ψηφοφόροι αύριο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα. Προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων που ψηφίζουν είτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», είτε καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Οι λόγοι επιλογής των δύο διαφορετικών τμημάτων έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου:
- να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μεγάλα εκλογικά τμήματα, όπου σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να στηθούν τέσσερις κάλπες
- οι πολίτες να εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους
- οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να καταμετρούν μόνο 2 κάλπες
Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα, ενώ προσθέτουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία ειδικός εκλογικός αριθμός (εφόσον τον γνωρίζουν) και επώνυμο, και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
➜ Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.
➜ Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.
3. Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.
4. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
➜ Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002
➜ Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
➜ Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.
➜ Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
➜ Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
6. Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.
7. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
8. Πού θα δω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
9. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;
Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων. Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:
➜ για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
➜ για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
➜ για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
➜ για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)
1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;
Περιφερειακές Εκλογές:
Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
➜ Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Δημοτικές Εκλογές:
➜ Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
➜ Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και
έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
➜ Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
➜ Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης
Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ➜ https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.
Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.
3. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στην διαδρομή «Εκλογές ➜ Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι ➜ Εγκύκλιος 13/ Παραρτήματα Εγκυκλίου 13», στο Παράρτημα 1 αποτυπώνονται οι περιφερειακές ενότητες – εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνουμε ότι οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εκλογικές περιφέρειες) και στο Παράρτημα 3 – Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες – αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
4. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές ➜ Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι», έχει αναρτηθεί αρχείο excel με την ονομασία «Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019», στο οποίο αποτυπώνονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι έδρες-αριθμός συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
5. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;
Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:
α. Οι Έλληνες πολίτες που:
➜ συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου2002
➜ είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
➜ διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
6. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;
Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.
7. Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).
Υπενθυμίζεται ότι:
➜ Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.
➜ Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.