Με βάση στοιχεία δημοσκοπήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Δήμο Καλαμαριάς, φαίνεται ότι προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης με σοβαρό ποσοστό της τάξης περίπου των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, αλλά απέχει σημαντικά από τον στόχο της εκλογής του από την πρώτη Κυριακή.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που επικαλείται η ιστοσελίδα Voria.gr, sτη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Άρης Τεμεκενίδης, ο οποίος το 2014 είχε εκλεγεί με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα είναι επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Δαρδαμανέλης και έπονται οι υπόλοιποι (Βικέντιος, Περσίδης, Αρκούδης). Oi Τεμεκενίδης και Δαρδαμενέλης είναι αυτοί, που όπως όλα δείχνουν, θα δώσουν τη μάχη για το ποιος θα είναι αντίπαλος του Μπακογλίδη τη δεύτερη Κυριακή.

Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπακογλίδης είχε αποτύχει να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή για λιγότερες από δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες καθώς είχε συγκεντρώσει ποσοστό 47,67%. Στο δεύτερο γύρο ξεπέρασε όμως το 60% (61,84%). Στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου δύο από τους έξι υποψηφίους του 2014, η Αμαλία Πασαλίδου και ο Μιχάλης Παναγιωτίδης συντάχθηκαν μαζί του. Οι δυο τους είχαν συγκεντρώσει κοντά στο 12,5%, για την ακρίβεια 7,34% η πρώτη και 5,10% ο δεύτερος.

Όπως σημειώνει η ίδια ιστοσελίδα, με βάση μαθηματικές επεξεργασίες θα μπορούσε παραδεκτώς να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Θεοδόσης θα εκλεγεί αυτή τη φορά, άνετα, από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, πληροφορούμαι, πως οι μετρήσεις που γίνονται στην Καλαμαριά δείχνουν ότι πιθανότατα θα υπάρξει αναμέτρηση δύο γύρων.

Μία προφανής εξήγηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων είναι ότι οι Πασαλίδου και Παναγιωτίδης απώλεσαν μέρος της επιρροής που είχαν το 2014. Επιπλέον, ο Θεοδόσης υφίσταται την φυσιολογική φθορά μιας ακόμη τετραετίας, άρα και αυτός βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 47,67% του πρώτου γύρου των προηγούμενων εκλογών.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μία τουλάχιστον μέτρηση, επιθυμία επανεκλογής του Μπακογλίδη εκφράζει λιγότερο από το 1/3 των ερωτηθέντων. Αντιθέτως, περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν να υπάρξει αλλαγή στο τιμόνι του δήμου.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα των μετρήσεων είναι το πολύ υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμη και στο 35%. Συνεπώς, οι υποψήφιοι έχουν αρκετή δουλειά να κάνουν μιας και υπάρχει τεράστια δεξαμενή από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψήφους.