Αύριο (Παρασκευή) αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο περιστατικό γρίπης που εντοπίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο να προέρχεται από κοροναϊό.

Για προληπτικούς λόγους οι αρχές έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα, ενώ από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ της Αθήνας αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι.

Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου συνιστούν ψυχραιμία και τονίζουν ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να πρόκειται για κοροναϊό.

Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές της χώρας αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε αναμονή και βρίσκονται σε επικοινωνία με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για ασθενή 62 χρονών που μετέβη ο ίδιος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη. Ο 62χρονος μπήκε σε καραντίνα ενώ δείγμα του ιού εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να γίνει η εξειδικευμένη μοριακή εξέταση ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν αύριο (Παρασκευή).

Ο άνδρας που ταξίδεψε στην Κίνα στην πόλη Γουχάν και έχει Κινέζα σύζυγο, νιωσε αδιαθεσία και πήγε στο νοσοκομείο μετά και τα όσα ακούγονται γύρω από τον κορωναϊό. Ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, δήλωσε  ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας

Εξαιτίας και της γρήγορης εξάπλωσης του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για τον νέο κορωναϊό που συγκαλεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορωνοϊό. Τα νέα επιπλέον μέτρα δεν θα ληφθούν τυχαία καθώς οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα ο νέος κορωνοϊός.

Να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα εγκεκριμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό: Το Ινστιτούτο Παστέρ και το ειδικό μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι ο κοροναϊός και πως αντιμετωπίζεται

Μερικά στοιχεία για τον κοροναϊό, 2019n-CoV, που απασχολεί έντονα εδώ και μέρες τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα μας, παραθέτει το ΕΚΠΑ. Τα στοιχεία ετοίμασε ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κοροναϊός είναι μια ομάδα ιών, οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.