Όσοι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (gamers) σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής ή με επίμονο «κουδούνισμα» στα αυτιά τους, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, που προσυπογράφει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα επίπεδα ήχου που εκτίθενται οι παίκτες συχνά βρίσκονται στα επιτρεπτά ασφαλή όρια ή και πολλές φορές τα υπερβαίνουν. Με δεδομένο πόσο διαδεδομένα είναι τα βιντεοπαιχνίδια, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενώ έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τους κινδύνους που κρύβει η συστηματική χρήση ακουστικών κεφαλής αλλά και των «ψειρών», έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή στο πιθανό κίνδυνο απώλειας ακοής από τα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι παίκτες παίζουν συχνά σε επίπεδα υψηλής έντασης ήχου και μάλιστα για πολλές συνεχόμενες ώρες, διαπίστωσε η έρευνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2022 υπήρχαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως.

videogames.jpg

Κίνδυνος για μόνιμη απώλεια ακοής

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Public Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι παίκτες που ακούν σε υψηλά επίπεδα ήχου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής».

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις, όπως πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους τους παιχνιδιού, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της ασφάλειας των παικτών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο «επιτρεπόμενος» χρόνος έκθεσης ενός ατόμου σε ήχο 83dB είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ για 86dB είναι 10 ώρες, για 92dB είναι 2,5 ώρες και για 98dB είναι 38 λεπτά.

Για τα παιδιά, τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης σε θόρυβο είναι χαμηλότερα, 75dB για 40 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχο στα 83dB για περίπου 6,5 ώρες, στα 86dB για περίπου 3,25 ώρες, στα 92dB για 45 λεπτά και στα 98dB για μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα

Η Franki Oliver, υπεύθυνη ακοολογίας στη φιλανθρωπική οργάνωση για την απώλεια ακοής RNID, δήλωσε:

«Υπάρχουν δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής και εμβοών λόγω θορύβου. Πόσο δυνατός είναι ο ήχος και για πόσο καιρό εκτίθεστε σε αυτόν». «Εάν χρησιμοποιείτε gaming ακουστικά ή απλά ακουστικά, είναι πολύ σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έντασης ήχου της συσκευής σας», κατέληξε.