Μια σημαντική εκδήλωση και παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιάνη  για τη ζωή, τη φωνή και την ψυχή του κορυφαίου Έλληνα ερμηνευτή θα γίνει την Δευτέρα στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου με ομιλίες και ερμηνείες τραγουδιών.

 

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάνη με τίτλοΣτέλιος Καζαντζίδης: Η Φωνή, η Ψυχή, η Ζωή του” παρουσιάζεται την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ώρα 11.00 π.μ. στη Θεσσαλονίκη στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου (Μοναστηρίου 326) με πρωτοβουλία και οργάνωση από την Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

 

 

Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος της Λέσχης Γιώργος Φεστερίδης και ομιλητές εκτός από τον Γιώργο Λιάνη οι δημοσιογράφοι Νίκος Βολωνάκης και Νίκος Δημαράς, καθώς και ο ποιητής – στιχουργός Δημήτρης Μπρούχος. Στον συντονισμό η δημοσιογράφος Αθηνά Τερζή. 

Τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη θα ερμηνεύσει ο Λεωνίδας Βελλής, ενώ συμμετέχει και η σχολή μουσικής “ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ”.

Την οργανωτική επιμέλεια έχει ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Αστυνομικών Δημήτρης Αποστόλου.

 

Τι λέει για τον Καζαντζίδη ο Γ. Λιάνης

Τι ήταν λοιπόν ο Καζαντζίδης; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει ο Γιώργος Λιάνης μέσα από το βιβλίο του (εκδόσεις Άγκυρα), το οποίο όμως δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε αγιογραφία του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή. Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει ότι “ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη δική μου προσπάθεια να καταγράψω τη συλλογική και εθνική όραση γύρω από το φαινόμενο «Καζαντζίδης».

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου διαβάζουμε:

«Καθώς ο καιρός περνούσε και η “φτωχομάνα” σπάραζε μέσα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ένα πρόσωπο ανέβαινε σταθερά και μεσουρανούσε. Κι αυτό το πρόσωπο ήταν του Στέλιου Καζαντζίδη. Αναπνέαμε όλοι μας μέσα στο οξυγόνο της φωνής του. Για τους περισσότερους από εμάς η αγάπη για τον Καζαντζίδη ήταν θρησκευτική υπόθεση. Αν υπήρχε μία μαγνητοταινία, οι μοναδικές φωνές που θα περνούσαν στην αιωνιότητα, θα ήταν η δική του και του Μάνου Κατράκη. Η φωνή του ήταν ήδη ένα άγαλμα κι όλοι καταθέταμε στεφάνια σ’ αυτό».

Το βιβλίο κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία του Δημήτρη Μελισσανίδη. Όπως είπε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο επιχειρηματίας τον είχε ακούσει να μιλάει σε μια διάλεξη για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Όταν τελείωσε, τον ρώτησε πώς και γνώριζε τόσα πολλά για τον σπουδαίο τραγουδιστή. Του απάντησε ότι είχε υπάρξει φίλος του για 32 χρόνια. «Μου πρότεινε, λοιπόν, όλα αυτά να τα βάλω σε ένα βιβλίο. Μέσα σε έξι μήνες κάθισα και το έγραψα και αποφάσισα να το εκδώσω στην “Άγκυρα”, έναν εκδοτικό οίκο που γνώριζα από μικρός, μιας και με τα βιβλία του γαλουχήθηκα», τόνισε ο Γιώργος Λιάνης.

Για τις ανάγκες της έκδοσης αξιοποιήθηκαν και μαρτυρίες φίλων και ανθρώπων που είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά τον Στέλιο Καζαντζίδη. «Ήταν ένα ψηλό βουνό γεμάτος χαράδρες. Ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και διέθετε το χρυσό λαρύγγι, έψαχνε να ζήσει με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φωνή του», συμπλήρωσε ο συγγραφέας.