Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε η είδηση θανάτου της Κάτιας Νικολαΐδου στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα στο τηλεοπτικό κοινό. Η ηθοποιός με το ζεστό χαμόγελο και το σπινθηροβόλο βλέμμα, που μιλούσε ανοικτά για τον καρκίνο από την πρώτη στιγμή, «έφυγε» από τη ζωή στα 58 της χρόνια.

Η καριέρα της άρχισε εντυπωσιακά από το μακρινό 2000, όταν σάλπαρε στη σειρά «Θα σε δω στο πλοίο», ενώ όλοι την θυμούνται από τις συμμετοχές της σε ιστορίες της «10ης εντολής» και άλλοι από τα «Κλεμμένα Όνειρα».

Η τηλεοπτική καριέρα Κάτιας Νικολαΐδου ξεκίνησε το 1992 στο επεισόδιο «Νυχτερινός επισκέπτης» της αστυνομικής σειράς Τμήμα Ηθών. Ένα χρόνο μετά έκανε γκεστ εμφάνιση στην κωμική σειρά «Στον αστερισμό της γραβάτας», με τον Βλάσση Μπονάτσο, ενώ το 1995 έπαιξε στο επεισόδιο «Σαλώμη» της σειράς Ανατομία ενός εγκλήματος, συμμετείχε σε δύο ιστορίες της σειράς «Μαγική Νύχτα» ενώ έκανε και μία γκεστ εμφάνιση στην αισθηματική σειρά «Πειρασμός».

Σημαντικές εμφανίσεις στην τηλεόραση

Την σεζόν 1996-97 υποδύθηκε τη Τζούλη στη δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη Παλίρροια στο Mega. Το 1999 πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μαρία Γεωργιάδου, τη Σμαράγδα Διαμαντίδου, τη Σόφη Ζαννίνου, τη Χριστίνα Θεοδωροπούλου και την Τάνια Καψάλη στην κινηματογραφική κωμωδία του Νίκου Περάκη Θηλυκή εταιρεία. Τη σεζόν 1999-2000 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κωμική σειρά Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα ενώ έκανε διάφορες εμφανίσεις στην κωμική σειρά Αριστοτέλης ο άριστος.

Από το 2000 μέχρι το 2002 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κωμική σειρά του Alpha «Θα σε δω στο πλοίο». Το 2003 συνεργάστηκε και πάλι με τον Νίκο Περάκη στην κωμωδία «Η Λίζα και όλοι» οι άλλοι υποδυόμενη μία δημοσιογράφο του περιοδικού cosmopolitan. Τη σεζόν 2003-2004 υποδύθηκε τη Νάνσυ στο δεύτερο κύκλο της κωμικής σειράς του ANT1 «Τα Φιλαράκια».

Για δύο χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2006 άφησε για λίγο την υποκριτική και συμπαρουσίαζε την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπής του Alpha «Αυτό μας έλειπε!».

Από το 2005 μέχρι το 2007 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο πρωταγωνιστώντας σε συνολικά 15 ιστορίες της αστυνομικής σειράς 10η εντολή.

Από το 2007 μέχρι το 2009 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά του Mega «Μια στιγμή δυο ζωές» υποδυόμενη την Άννα Ιωάννου. Τη σεζόν 2008-2009, πέρα από την παρουσία της στο δεύτερο κύκλο της σειράς Μια στιγμή δυο ζωές, ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του SIGMA Σε φόντο κόκκινο μαζί με τον Γιάννη Βόγλη.

Παρέμεινε στο καστ της σειράς μέχρι και την ολοκλήρωσή της το καλοκαίρι του 2012 έχοντας την μακροβιότερη παρουσία από οποιοδήποτε άλλο ηθοποιό σε αυτή. Τη σεζόν 2012-2013 είχε ένα ρόλο κλειδί στην καθημερινή σειρά του Mega «Κλεμμένα Όνειρα». Το 2013 υποδύθηκε τη Γεωργία στη κινηματογραφική μαύρη κωμωδία του Δημήτρη Αρβανίτη «Μια νύχτα στην Αθήνα».

Κάτια Νικολαΐδου, μια αγωνίστρια της ζωής

Η ηθοποιός μιλούσε πάντα ανοιχτά για τον καρκίνο. Σε κάθε της συνέντευξη ή δήλωση έδειχνε το πείσμα που είχε για να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της.

Είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους λεμφαδένες, και είχε περάσει στο μυαλό και στο κεφάλι, στο τελευταίο στάδιο. Όπως είχε πει, δεν κρύφτηκε ποτέ.

«Eίπα ότι εγώ δεν πεθαίνω από αυτό. Αυτό είπα. Έτσι απλά. Κανένας δεν ξέρει τη δύναμη που κρύβει μέσα του και καλύτερα να μη χρειαστεί να την ανακαλύψει. Το λέω εγώ αυτό, βεβαίως όμως όταν βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε και τόσο κοντά σε τεράστιες δυσκολίες υπάρχουν δυο δρόμοι.

Ο ένας είναι να τα εγκαταλείψουμε και ο άλλος είναι να προσπαθήσουμε και να πολεμήσουμε. Και επειδή εγώ έχω μάθει να είμαι πολεμίστρια και να κερδίζω μάχες, επέλεξα αυτόν τον δρόμο στη ζωή μου. Πάντα με πολλή πίστη στον Θεό, πολύ μεγάλη πίστη και δύναμη από τους ανθρώπους που αγαπάω», είχε πει η ηθοποιός.

Κάτια Νικολαΐδου: «Εγώ δεν πεθαίνω από αυτό»

Σε συνέντευξή της στον Γιώργο Λιάγκα και την Φαίη Σκορδά, στο Mega, η Κάτιας Νικολαΐδου ανέφερε ότι τις στιγμές που λύγιζε, έλεγε στον εαυτό της «πού πας, για σταμάτα, ξύπνα, σήκω».

Τότε, «Δεν φοβήθηκα! Όταν μου είπαν ότι έχω αυτή την αρρώστια είπα στον γιατρό μου και του είπα “εγώ δεν πεθαίνω από αυτό”. Όταν μου είπε ότι θα μου πέσουν τα μαλλιά για έξι μήνες έβαλα τα κλάματα. Του λέω “θέλω να δουλέψω. Πώς θα είμαι χωρίς μαλλιά;”. Και μου είπε για τις περούκες! Ήθελα να ζήσω.

Δεν μπορώ να σας πω ότι 24 ώρες το 24ωρο ήμουν με το χαμόγελο και ήμουν τόσο δυνατή. Υπήρχαν στιγμές που λύγιζα γιατί με εγκατέλειπαν οι δυνάμεις μου. Το αποκούμπι μου ήταν οι γονείς μου, ο αδερφός μου και οι φίλοι μου. Είμαι τυχερή, τους ευγνωμονώ. Φοβήθηκα τρομερά να το συζητήσω», ανέφερε.

“Δεν είχα πρόβλημα να μιλήσω για αυτό”

Ερωτηθείσα αν είχε φοβηθεί να συζητήσει το ότι έχει καρκίνο, η ηθοποιός είχε απαντήσει: «Δεν ντρεπόμουν! Φοβόμουν αυτό που έγινε μετέπειτα. Ήταν οι κάμερες συνεχώς έξω από το σπίτι μου και χτυπούσαν τα τηλέφωνα 12 και 1 το βράδυ. Δεν είχα πρόβλημα να μιλήσω για αυτό. Ήθελα να είμαι λίγο καλά και να περάσω το μήνυμα! Για κάποιο λόγο έζησα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι είμαι καλά και συνεχίζω την ζωή μου.

Για το μόνο πράγμα που φοβάμαι είναι να μην πάθουν τίποτα τα πρόσωπα που αγαπάω. Ήμουν παντρεμένη τότε!».

Η Κάτια Νικολαΐδου ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Οδυσσέα Σταμούλη. Οι δυο τους ήταν λίγο καιρό παντρεμένοι, κρατώντας τη σχέση τους μακριά από τη δημοσιότητα.

Σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε μιλήσει για τον χωρισμό της με τον ηθοποιό.

«Ήμουν 7 ώρες διασωληνωμένη για να μπαίνει μέσα το υγρό. Σε κάθε σταγόνα έλεγα “τώρα σκοτώνω ένα κύτταρο καρκινογόνο”. Οι γονείς μου έπαθαν μεγάλο σοκ. Ο άντρας μου αποφάσισε να φύγει. Μου κόστισε περισσότερο από την αρρώστια, σε ανθρώπινο επίπεδο. Μπορεί να μην ξημερώσει η άλλη μέρα και δεν είναι εκεί να σου κρατήσει το χέρι. Σαν άνθρωπος νιώθεις άσχημα».