Μεγάλη θλίψη στην οικογένειά του, στον καλλιτεχνικό κόσμο και στις χιλιάδες των φίλων του προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος  του σπουδαίου συνθέτη, κιθαρίστα και ραδιοφωνικού παραγωγού Νότη Μαυρουδή.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή, νωρίς χθες το βράδυ της Τρίτης, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα, Είχε μεταβεί εκεί για διακοπές και ίγο μετά τις 8:30 το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το magnesianews.gr, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι. Πιθανότατα, έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε, και στη συνέχεια έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το magnesianews.gr, ο 77χρονος συνθέτης έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνω σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η σύζυγός του, σε κατάσταση σοκ, κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 20.45 χθες βράδυ. Κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά ο άτυχος συνθέτης είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Συγκινητική ανάρτηση από τον γιό του

Ο γιος του μεγάλου συνθέτη, γνωστοποίησε τον θάνατο του πατέρα του, με μία λιτή ανάρτηση στο Facebook.

Ο Χάρης Μαυρουδής, έγραψε ότι «αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του».

Πρόσθεσε πως η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες.

Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας”, έγραψε στο Facebook ο γιος του Χάρης Μαυρουδής.

Ένα «προφητικό» μήνυμα του Νότη Μαυρουδή για το 2023

Στη πρώτη του δημοσίευση στο Facebook, για ο 2023, ο Νότης Μαυρουδής είχε γράψει ένα «προφητικό» μήνυμα.

«Στη ζωή δεν υπάρχουν δεδομένα, αυτά ανατρέπονται εύκολα…» έγραψε ο Νότης Μαυρουδής πριν από λίγες μέρες.

Δυστυχώς, τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν, με τον ξαφνικό και άδικο θάνατο που βρήκε χθες το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 77 ετών.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης, συνήθιζε τα τελευταία χρόνια, να καταγράφει τις σκέψεις και τις απόψεις του σχετικά με τα φλέγοντα κοινωνικό – πολιτικά θέματα και να τα μοιράζεται μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Στις αναρτήσεις του, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στην ελευθερία, την αλληλεγγύη, τη σημασία των συλλογικών αγώνων, την αξία της εκπαίδευσης και άλλα. Ίσως ήθελε να συγκεντρώσει τις βασικότερες αρχές της ζωής που ήθελε να αφήσει πίσω του, μαζί με τα τραγούδια του.

Πλούσιο βιογραφικό και σπουδαίο έργο

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με ‘Αριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε έως το 1975.

Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.ά.

Το 1965 τιμήθηκε με το ‘Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το ‘Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, ενώ το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του με δημοφιλείς τραγουδιστές. Από το 2000 ξεκίνησε (με τον συνεργάτη του, Παναγιώτη Μάργαρη) τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αρίων» για τους δίσκους Cafe de l’ art – Cinema και Cafe de l’ art – Τσιτσάνης – Βαμβακάρης. Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους.

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτούργησε, υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar-radio.com .

Τα τραγούδια και η μουσική για θέατρο και κινηματογράφο

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «’Ακρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο.

Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη “‘Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας” και το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος “Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο” σε στίχους του ‘Ακου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο “Παιδί της Γης” και το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος “Έρως ανίκατε μάχαν” σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου. Από το 1990 έγραψε τραγούδια για Παιδική Χορωδία και συνεργάστηκε με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο ‘Ακος Δασκαλόπουλος, Μάνο Χατζιδάκι, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Ως ερμηνευτή τον συναντάμε σε ένα μόνο τραγούδι, στο «Πόλη Κωνσταντινούπολη» από τον δίσκο “Εάλω η Πόλις”, όπου οι συνθέτες ερμηνεύουν τα τραγούδια τους, καθώς επίσης και με δεύτερες φωνές σε πέντε τραγούδια στον δίσκο “Μικρές νυχτερινές μουσικές”.