Έφυγε σήμερα από την ζωή ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης, από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του πολιτισμού και της προσφοράς στην 7η τέχνη.

Η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό κύκλο, λόγω και των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ηταν 82 χρονών και o θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία (νοσηλευόταν εδώ και καιρό).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποι του αποχαιρετούν τον Δημήτρη Εϊπίδη αναφέροντας επιπλέον πως ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη.

Τονίζεται ακόμη σε σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πως «ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε και ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Το 1993, ο Ιρανός υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ήταν ο αγαπημένος θείος Δημήτρης των ιρανών δημιουργών.

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε. Έπεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τί είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», υπογραμμίζεται από τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Λίνα Μενδώνη: Διεθνής, εξαιρετικά σεβαστή προσωπικότητα

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, «του εργατικού, συνεπούς δασκάλου της τέχνης του σινεμά», ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά «στην αλλαγή ταυτότητας και τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Συγκεκριμένα, η υπουργός αναφέρει στο μήνυμά της:
«Ο κόσμος του κινηματογράφου, οι επαγγελματίες του, το κοινό των φεστιβάλ και όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, θρηνούμε την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, του εργατικού, συνεπούς δασκάλου της τέχνης του σινεμά.
Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε μια διεθνής, εξαιρετικά σεβαστή προσωπικότητα του κινηματογράφου, ως διευθυντής και προγραμματιστής του φεστιβάλ του Μόντρεαλ και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ. Η συμβολή του στην αλλαγή ταυτότητας και τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως προγραμματιστής και στη συνέχεια ως Διευθυντής του, ήταν καθοριστική.
Το επιδραστικό τμήμα των “Νέων Οριζόντων” σύστησε στο κοινό νέες τάσεις, το αβάν γκαρντ και το ανεξάρτητο σινεμά. Έδωσε χώρο σε φωνές δημιουργών που δεν παρουσιάζονταν πουθενά αλλού στην Ελλάδα». «Πραγματοποίησε προβολές, που έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού ως γεγονότα. Ως δημιουργός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είδε την εξέλιξη του σινεμά τεκμηρίωσης και έφτιαξε το κατάλληλο περιβάλλον για την προβολή και την ανάδειξή του. Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε έντονα τον κινηματογράφο και τον στήριξε μέσα από τους θεσμούς. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, αλλά το έργο που αφήνει πίσω του είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του».

Δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε τα εξής: «Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας πρωτοπόρος και επιδραστικός άνθρωπος του κινηματογράφου, με διεθνή αντίκτυπο.

Ήταν o διαμορφωτής της σύγχρονης μορφής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από θαρραλέες επιλογές, ο πατέρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των “Νέων Οριζόντων” και, σύμφωνα με τον Τζιμ Τζάρμους, “ο νονός του καλού κινηματογράφου”. Οι θεσμοί που δημιούργησε και εξέλιξε και οι δημιουργοί που ανέδειξε αποτελούν παρακαταθήκη του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ η ρηξικέλευθη προσέγγιση και η δημιουργικότητά του αποτελούν πηγή έμπνευσης».

Σπουδές, δραστηριότητες, βραβεύσεις

Ο Δημήτρης Εϊπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Aγγλική Λογοτεχνία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στον νέο κινηματογράφο, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Μέχρι και πριν το θάνατό του παρέμενε σύμβουλός του και διευθυντής του διεθνούς του προγράμματος. Από το 1988 ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Από το 1992 έως το 2005 διηύθυνε το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Νέοι Ορίζοντες».

Δημήτρης Εϊπίδης Τζον Λένον 607 Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον Τζον Λένον & τη Γιόκο Ονο κατά τη διάρκεια της θρυλικής «ειρηνικής διαμαρτυρίας»

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Αυτό το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί από το Media ως το τρίτο σημαντικότερο στον ευρωπαϊκό χώρο. Από το 1995 ήταν επίσης διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης δίδαξε Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ από το 1968 ως το 1970 και στο πανεπιστήμιο Concordia μέχρι το 1971. Είχε υπάρξει μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων του Σαν Σεμπαστιάν, της Κωνσταντινούπολης, της Αβινιόν, της Ιερουσαλήμ, της Μόσχας, της Σεούλ, της Φιλαδέλφειας, του Μπιλμπάο, του Κάρλοβι Βάρι, της Τεργέστης, της Λειψίας, του Αμστερνταμ, της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Το 1999, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ. Τον Απρίλιο του 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε στην Τεχεράνη ένα τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Από το 2001, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τον Μάιο του 2010 διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από την οποία παραιτήθηκε το 2016.