Από την τραγωδία του Ευριπίδη μέχρι τις μέρες μας οι ειδικοί ερευνούν τα κίνητρα αποτρόπαιων πράξεων με δράστιδες μητέρες και θύματα τα ίδια τους τα παιδιά.

Η υπόθεση τυπικώς και δικαστικώς πήρε τον δρόμο της. Ενώπιον της 18ης Τακτικής Ανακρίτριας Αθηνών οδηγείται σήμερα η 33χρονη γυναίκα που από χθες είναι κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της στο Νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου και ύποπτη για την εξόντωση των άλλων δύο μικρότερων παιδιών της. 

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη χθες Τετάρτη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σχετικά με τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας και οι εξελίξεις στην Πάτρα είναι ραγδαίες.

Τρία παιδιά χάθηκαν σε περίπου τρία χρόνια, με πολλούς να λένε από την πρώτη στιγμή πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνιστά τίποτα άλλο παρά εγκληματική ενέργεια.

Αυτό φυσικά μένει να αποδειχθεί μέσω της δικαστικής οδού, ωστόσο πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει πια συλληφθεί. Η μητέρα, που μέσα σε διάστημα τριών ετών είδε τα τρία παιδιά της να φεύγουν από την ζωή βασανισμένα, πρόκειται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για την απολογία της από την ανακρίτρια.

Σύμφωνα με τον νόμο, αφού η γυναίκα συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από την Ανακρίτρια κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας, έχει δικαίωμα να απολογηθεί εντός πέντε ημερών από την εκτέλεση του εντάλματος ώστε να κριθεί η περαιτέρω ποινική της μεταχείριση.

“Απολύτως δεμένη” η υπόθεση

Η κατηγορουμένη που είναι αντιμέτωπη με βαρύτατο και εξαιρετικά αναλυτικό κατηγορητήριο, καλείται να δώσει τη δική της εκδοχή σε όσα της καταλογίζονται βάσει της ενδελεχούς έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.

Όπως αναφέρουν μάλιστα δικαστικές πηγές η υπόθεση του θανάτου του παιδιού δείχνει “απολύτως δεμένη” με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και της μόλις 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.

Θα ομολογήσει τις πράξεις της

Ούτως ή άλλως η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της και η Πισπιρίγκου θα απολογηθεί. Πιθανότατα στην αρχή θα αρνηθεί τις κατηγορίες, καθώς φαίνεται “διαβασμένη” και έτοιμη να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Έμπειροι αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν όμως ότι κάποια στιγμή η 33χρονη θα “σπάσει” και θα ομολογήσει, είτε από την πίεση του περίγυρου, είτε από τύψεις συνειδήσεως.

Όλοι αδημονούν να πάρουν απάντηση στο γιατί. Γιατί μια νέα γυναίκα να φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τα παιδιά της;

Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές παρόμοιες υποθέσεις στην Ελλάδα. Στα ποινικά χρονικά καταγράφεται από το 1961 μια υπόθεση Αμερικανίδας μητέρας, συζύγου στρατιωτικού στην Αθήνα, που σκότωσε τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον σύζυγο, ο οποίος έκανε ερωτική σχέση με μια Ελληνίδα.

Στη Θεσσαλονίκη η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από την λεγόμενη “Μήδεια του Ευόσμου”, μια γυναίκα, που δηλητηρίασε τα δύο παιδιά της μέσα στην απόγνωσή της, όταν εγκαταλείφτηκε από τον σύζυγο.

Σε πολλές ακόμη περιπτώσεις οι δράστιδες τέτοιων σκληρών εγκλημάτων επικαλούνταν ψυχικές διαταραχές και “θόλωμα μυαλού”, αλλά η βασικότερη αιτία, που αναδεικνυόταν είναι η εκδίκηση προς τον πρώην σύζυγο μετά την εγκατάλειψη. “Θα σε κάνω να πονέσεις πιο πολύ”, λένε μέσα στο θολωμένο μυαλό τους. “Θα σε κάνω να υποφέρεις και να βασανίζεσαι μια ζωή”.

Τι γράφει ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος

Στο βιβλίο του “Εγκλήματα γένους θηλυκού” ο άξιος συνάδελφος Πάνος Σόμπολος αναφέρερται στην πολυδιάστατη ψυχοσύνθεση της γυναίκας δράστιδος -της γυναίκας που φτάνει στο ακραίο σημείο να εγκληματήσει- όσο και στις ειδικές εκείνες συνθήκες που διαμορφώνουν αυτή την ιδιάζουσα ψυχοσύνθεση της γυναίκας σε κάθε υπόθεση αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης που οδηγούν στην εγκληματική πράξη.

“Η γυναικεία εγκληματικότητα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε κάθε υπόθεση πρέπει να εξετάζονται όλοι οι παράγοντες και όλες οι παράμετροι που διαμορφώνουν το ψυχο-εγκληματικό προφίλ της δράστιδος”, αναφέρει ο δημοσιογράφος – αστυνομικός ρεπόρτερ επί δεκαετίες.

Η Μήδεια του Ευριπίδη

Άλλωστε και ο Ευριπίδης είχε προσεγγίσει με ανάλογα κριτήρια την εγκληματική συμπεριφορά της Μήδειας στη συγκλονιστική τραγωδία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια και πάλι χρησιμοποίησε τα μαγικά της φίλτρα για να εκδικηθεί την αντίζηλή της. Της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε.

Η εκδίκησή της όμως δε σταμάτησε εδώ, αλλά έφτασε στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά της. Σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, ανέβηκε μετά σ’ ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και έφτασε στην Αθήνα, όπου ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε τον Μήδο.

Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει τον Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Προς το τέλος της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη”.

Στην περίπτωση της Πάτρας η “Μήδεια”, όπως επισημαίνουν ορισμένοι ψυχολόγοι, εγκαταλείφθηκε από τον δικό της “Ιάσονα”, έχασε την κοινωνική της ισορροπία, ανατράπηκαν τα πνευματικά της “στάτους” και έπεσε στο πέλαγος της αβεβαιότητας και της θολούρας. Η προϋπάρχουσα ψυχική της δύναμη, με σατανικές προεκτάσεις, την έκανε να συμπεριφέρεται δήθεν φυσιολογικά και θεατρικά, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Να όμως, που κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο και “έστιν ουν δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ΄ορά…”