
Σημαντικό βήμα ελευθερίας κάνουν από σήμερα οι πολίτες καθώς απελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις , ενώ στις 15 Μαΐου θα καταργηθεί και το SMS στο 13033 .
Οι πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν καταστήματα εστίασης από την Δευτέρα του Πάσχα θα πρέπει να στέλνουν κωδικό «6» στο 13033.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την χθεσινή ενημέρωση ανακοίνωσε τις συνθήκες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μ.μ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.
Δύο οικογένειες μαζί το Πάσχα στην πόλη
. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Η λειτουργία των εκκλησιών και τα ωράρια των ακουλουθιών
Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30
Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα
Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.
Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά