Εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος διοργανώνει από τις 3-7 Ιουνίου η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους κινδύνους, που προέρχονται από την μακρά έκθεση στον ήλιο, χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων.

Οι κίνδυνοι είναι όχι απλώς υπαρκτοί, αλλά εντοπίζονται υπό μορφή συμπτωμάτων σε πολλούς ανθρώπους και με διάφορες μορφές όταν δεν γίνεται απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από φυσικά ή χημικά αντιηλιακά σε όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά πιο πολύ το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά τις ώρες 11.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος παραμένουν αυξημένα σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Αυστραλία, στην οποία η δευτερογενής πρόληψη, η καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προστασία του ,φαίνεται ότι έχει αποδώσει. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται στην Ευρώπη 70.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος .

Στη συνέντευξη τύπου: Δημήτρης Ιωαννίδης και Μπέτυ Λαζαρίδου

Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων  ο Δημήτρης Ιωαννίδης Δερματολόγος Αφροδισιολόγος , καθηγητής Δερματολογίας, Διευθυντής Α Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης και η Μπέτυ Λαζαρίδου Δερματολόγος Αφροδισιολόγος αν καθηγήτρια Δερματολογίας Διευθύντρια Β Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου  με θέμα «Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στην ήλιο» .

Τη δράση διοργανώνει από τις 3-7 Ιουνίου η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία με   χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος.

Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν τις ανακοινώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ο δερματολόγος sun filos προσκαλεί το κοινό για μια δωρεάν εξέταση . (τηλεφωνικό ραντεβού στο 215 215 8523 και στο www.sunfilos.gr) Φέτος μάλιστα στο πλαίσιο της δράσης εθελοντές δερματολόγοι θα επισκεφθούν τους κατοίκους στα νησιά των ανατολικών Κυκλάδων Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και θα προσφέρουν ενημέρωση στο κοινό.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος είναι η έγκαιρη πρόληψη. Ο συχνότερος τύπος του καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα έχει πολύ καλή πρόγνωση και είναι ιάσιμος. Μάλιστα θα πρέπει το κοινό να γνωρίζει πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV-A) Α (UV-A) επιδρά στον υποδόριο ιστό  και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος  είναι σταθερή σε καθημερινή βάση το Φθινόπωρο, το Χειμώνα και την Άνοιξη και γι αυτό συστήνεται αντηλιακή κρέμα με φωτοσταθερότητα όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Χρήσιμες οδηγίες και προσοχή στα αντιηλιακά

Ο κ. Ιωαννίδης στην εισήγησή του υπογράμμισε:

 • Ένα από τα χαρακτηριστικά της μακροβιότητας είναι η διατήρηση υγιούς δέρματος.
 • Η γήρανση χωρίζεται σε χρονογήρανση και σε φωτογήρανση.
 • Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο έχει επιπτώσεις τόσο το καλοκαίρι, όσο και άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνα.
 • Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με χρήση αντιηλιακών καθημερινά σε όλα τα γυμνά σημεία του σώματος, όπως και στα χέρια, αλλά πιο πολύ στο πρόσωπο.
 • Τα αντιηλιακά δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.
 • Το καλοκαίρι να αποφεύγεται η μακρά έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 11.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. Και όταν παραμένουμε περισσότερο πρέπει να βάζουμε αντιηλιακό ανά δίωρο.
 • Τα αντιηλιακά πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 40.
 • Οι βλάβες στο δέρμα προέρχονται στην αρχή της έκθεσης και πριν από το κοκκίνισμα.
 • Υπάρχουν στην αγορά και “μαϊμού” αντιηλικά, γι αυτό καλά είναι οι πολίτες να προμηθεύονται τα κανονικά από υπεύθυνα καταστήματα και από φαρμακεία.
 • Δεν προστατεύουν επαρκώς από τον ήλιο τα κιόσκια με καλαμιές
 • Δεν κάνει κακό το φως από οθόνες τηλεόρασης και υπολογιστών.
 • Δεν συνιστώνται πολλές συνεδρίες σε solarioum, ούτε υπάρχει προστασία από εγκαύματα.

 

Οι σοβαροί κίνδυνοι από τα μελανώματα

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε και η κα Μπέτυ Λαζαρίδου:

 • Από τους καρκίνους, που εντοπίζονται κάθε χρόνο το 30% ανήκει σε κακοήθεις όγκους του δέρματος.
 • Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εντοπίζονται 70.000 περιπτώσεις μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνων του δέρματος.
 • Σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με την κατηγορία η πρώϊμη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση.
 • Έχει τεράστια σημασία η συχνή αυτοεξέταση, ανεξάρτητα από την εξέταση στο ιατρείο.

Στη συνέντευξη τύπου δόθηκε το μήνυμα της ανάγκης προστασίας και τονίστηκε ότι εμφανίζονται πολλά συμπτώματα προσβολής του δέρματος σε άτομα, που προέρχονται από βορειοευρωπαϊκές χώρες και εκτίθενται στον ήλιο επί αρκετές ώρες σε παραλίες της Ελλάδας, αλλά και άλλων Μεσογειακών χωρών.