Ο δημοσιογραφικός κόσμος, αλλά και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εκφράζουν θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Στάμου Ζούλα, που υπηρέτησε για 60 και πλέον χρόνια το λειτούργημα της ενημέρωσης μέσα από κορυφαίες θέσεις σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» από το 1996 ως το 2002, σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο Στάμος Ζούλας ο επί σειρά ετών αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Ο Στάμος Ζούλας γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1955, σε ηλικία μόλις 18 ετών, και συγκεκριμένα στην «Καθημερινή» στην οποία εργάστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια διανύοντας όλη την ιεραρχία της δημοσιογραφίας. Πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφημερίδας από το 1996 ως το 2002, σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.
Μόνη διακοπή στη μακρά αυτή διαδρομή στην Καθημερινή της οποίας υπήρξε ο μακροβιότερος συνεργάτης, ήταν η επταετής συνειδητή αποχή του από τη δημοσιογραφία στη διάρκεια της χούντας και το διάστημα 1986-1988. Ενόψει, τότε, της εξαγοράς της Καθημερινής από τον Γ. Κοσκωτά παραιτήθηκε και ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή». Αποχώρησε από την Βραδυνή όταν εξαγοράστηκε και αυτή από τον Γ.Κοσκωτά, λόγω διαφωνίας του με παρέμβαση του νέου εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας.

Διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» του οποίου διετέλεσε για ένα διάστημα και διευθυντής. Το 1977 ανέλαβε την ευθύνη και παρουσίαση της πρώτης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο “η Εβδομάδα που πέρασε”, ενώ στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Επίκαιρα, Ενα, Ναυτεμπορική κ.α). Κάλυψε δημοσιογραφικά εκατοντάδες επισκέψεις και επαφές πολιτικών ηγετών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ διετέλεσε επί δύο θητείες και πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Το «Οσα δεν έγραψα» είναι ο τίτλος του μοναδικού βιβλίου του στο οποίο καταθέτει κάποιες από τις δημοσιογραφικές του μνήμες.

Θλίψη από την ΕΣΗΕΑ

Τη μεγάλη του θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Στάμου Ζούλα εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του αρθρογράφου και πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Σταμούλη (Στάμου) Ζούλα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Στάμος Ζούλας γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1937 και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Από το 1955 και σε ηλικία μόλις 18 ετών, άρχισε να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα “Καθημερινή”, όπου συνολικά εργάστηκε για περισσότερο από 60 χρόνια διανύοντας, από όλες τις βαθμίδες της δημοσιογραφικής ιεραρχίας, μία πολύ πετυχημένη καριέρα.

Αρχικά απασχολήθηκε στο ρεπορτάζ του Υπ. Γεωργίας, του Δήμου Αθηναίων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, από το 1977 ως πολιτικός συντάκτης, από το 1981 ως αρχισυντάκτης, από το 1996 έως το 2002 ως διευθυντής της εφημερίδας, ως σύμβουλος εκδόσεως και ως αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.

Η μόνη διακοπή στη μακρά του πορεία στην «Καθημερινή» ήταν η επταετής αποχή του από τη δημοσιογραφία κατά τη διάρκεια της χούντας καθώς και το διάστημα 1986-1988, όταν, λόγω της εξαγοράς τότε της εφημερίδας από τον Γ. Κοσκωτά, παραιτήθηκε και ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή». Από την «Βραδυνή» αποχώρησε όταν εξαγοράστηκε και αυτή από τον Γ. Κοσκωτά, λόγω διαφωνίας του με την παρέμβαση του νέου εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Στη συνέχεια διετέλεσε επί διετία γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 9,84» – του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος.

Το διάστημα 1977-1981 είχε αναλάβει την ευθύνη και την παρουσίαση της πρώτης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο «η Εβδομάδα που πέρασε».

Στη διάρκεια της μακράς επαγγελματικής του πορείας αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, όπως η «Ελευθεροτυπία», τα «Επίκαιρα», το «Ένα», η «Ναυτεμπορική» κ.α. και κάλυψε δημοσιογραφικά εκατοντάδες επισκέψεις και επαφές πολιτικών ηγετών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Είχε διατελέσει, επίσης, επί δύο θητείες πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Όσα δεν έγραψα» όπου, ανασύροντας από τη μνήμη και από το προσωπικό του αρχείο πρόσωπα, γεγονότα και άγνωστα στοιχεία του πολιτικού παρασκηνίου, αποτύπωσε μια πολύτιμη τοιχογραφία της πρόσφατης ιστορίας του τόπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, ιδιαιτέρως τον γιό του Κωνσταντίνο και τον αδελφό του Ανδρέα, αγαπητούς συναδέλφους επίσης, καθώς και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που τίμησε τη δημοσιογραφία.

Η εξόδιος ακολουθία του Στάμου Ζούλα θα ψαλεί αύριο Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 στις 12 μ. από τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Πλατεία Κεφαλαρίου στην Κηφισιά, ενώ η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Αστακό”.

 

Συλλυπητήρια από τον Αλ. Τσίπρα

«Ο Στάμος Ζούλας υπήρξε πιστός λειτουργός της δημοσιογραφίας μέχρι το τέλος», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Στ.Ζούλιας «κατάφερε να καταξιωθεί για την εγκυρότητα της πένας του μέσα από την εξηνταετή πορεία του σε όλη την δημοσιογραφική ιεραρχία της «Καθημερινής».

«Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στον γιο του Κωνσταντίνο Ζούλα», καταλήγει η ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Στ. Ζούλας με ήθος και συνείδηση

Tη θλίψη του για την απώλεια του Στάμου Ζούλα εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας δημοσιογράφος που σφράγισε την εποχή του. Ο Στάμος Ζούλας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, επαγγελματισμό και δημοκρατική συνείδηση για πάνω από 60 χρόνια. Στην οικογένειά του, και ειδικά στον Κωνσταντίνο, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Στάμου Ζούλα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Στάμος Ζούλας ανήκει στη γενιά των δημοσιογράφων που εργάστηκαν στον Τύπο σφραγίζοντας με τα έγκυρα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία τους ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου πριν από την περίοδο της δικτατορίας και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στον γιο του δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης.