Άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους του “Φιλελεύθερου” και διέταξε προκαταρκτική εξέταση, χωρίς άσκηση ποινικής δίωξης. Αποσοβήθηκε και η κατρακύλα προς την ισοπέδωση δημοκρατιών αξιών, κάτι, που θα έπληττε  τις διατυμπανιζόμενες ευαισθησίες κυβερνητικών στελεχών.-

 

Με μια προκαταρκτική εξέταση και όχι με άσκηση ποινικής δίωξης ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών διέσωσε την αξία της ελευθερίας έκφρασης μέσω του τύπου και την στοιχειώδη δημοκρατική αρχή της άσκησης κριτικής και ελέγχου προς την εξουσία από τα Μ.Μ.Ε, αφήνοντας ελεύθερους  τους τρεις δημοσιογράφους, που είχαν κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων μετά από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από την Αθήνα ο εισαγγελέας έκρινε ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας για το περιεχόμενο δημοσιεύματος της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, που αναφερόταν σε “ανήθικο πάρτι” με διαχείριση κονδυλίων, που είχαν εγκριθεί για τους πρόσφυγες.

Οι ίδιες δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή του εισαγγελέα έδειξε ότι δεν μπορεί να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου όταν οι καταγγελλόμενες πράξεις δεν αποδεικνύονται άμεσα.  Η απευθείας παραπομπή δημοσιογράφων σε δίκη θα έδειχνε μια τάση για προσπάθεια εκφοβισμού και έμμεσης φίμωσης του τύπου, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν αρκετά μέλη της κυβέρνησης, που είναι σε κόντρα με τις απόψεις του Π. Καμμένου. Έτσι ήθελαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση να δείξουν τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες, οπότε ικανοποιήθηκαν από την κίνηση του εισαγγελέα, που άφησε ελεύθερους τον  εκδότη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού..

Ο εισαγγελέας στη συνέχεια διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο δικηγόρος των τριών δημοσιογράφων Τάσος Αρβαντίνης δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας ανέφερε: «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν. Είναι ντροπή για όλους αυτούς που ανέχονται αυτή την φαυλεπίφαυλη διαδικασία» συμπλήρωσε. Δεν μπορεί να κρέμεται πάνω από τους συναδέλφους μου η απειλή αν θα είμαι ο επόμενος που θα κινδυνεύσει από κάποιον υπουργό. Για το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρωτοπόρος στην πολιτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων η σιωπή τους είναι ντροπή».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Π. Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας.