Στελέχη της κυβέρνησης διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περικοπή των συντάξεων, αλλά έρχεται το Δ.Ν.Τ. και αξιώνει τήρηση των συμφωνηθέντων. Επικοινωνιακές μεθοδεύσεις για διατήρηση θετικής εικόνας από το Μαξίμου.-

 

Σε παιχνίδια εντυπώσεων για διατήρηση της θετικής εικόνας, που καλλιεργεί η κυβέρνηση με την παροχολογία και τις κινήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, επιδίδονται κορυφαίοι υπουργοί, αφήνοντας την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις από 1-1-2019.

Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί τονίζουν ότι το πλεόνασμα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους για τα έτη 2019, 2020 και 2021, οπότε δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές, που όμως έχουν ψηφιστεί και έχουν προβλεφθεί με το νόμο Κατρούγκαλου.

Και ενώ καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας έρχονται ξένοι παράγοντες και επιμένουν ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Μέσα στους άλλους προστέθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της «επίσκεψης» των Θεσμών στην Αθήνα κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει στη θέση πως οι περικοπές των συντάξεων είναι και διαρθρωτικό μέτρο, άρα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί.

«Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017. Δεν είναι νέα μέτρα. Η άποψη μας είναι ότι αυτά (οι περικοπές των συντάξεων), δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις», απάντησε ο Τ. Ράις, εξηγώντας ποιο είναι το σκεπτικό του ΔΝΤ, όπως αυτό έχει αναλυθεί και στην πρόσφατη Έκθεση του Άρθρου 4.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση- μέρος της οποίας θεωρείται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους- θα υποβοηθήσει τη στροφή της οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή τροχιά, με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο, καθώς η κοινωνική δαπάνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η λογική του Ταμείου είναι ότι μέσω των περικοπών, δημιουργείται και «παγώνει» ένας δημοσιονομικός χώρος για όσους δεν είναι συνταξιούχοι, «φωτογραφίζοντας» τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες και τη δυνατότητα στοχευμένων χρηματοδοτικών ενισχύσεων όπως π.χ. τα επιδόματα στέγασης, που δεν μπορούν κατά την άποψη του να χρηματοδοτηθούν εάν δεν υπάρχουν οι εξοικονομήσεις δαπανών από τις συντάξεις.

Συν τοις άλλοις, το Ταμείο θεωρεί ότι οι περικοπές των συντάξεων και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν, θα βοηθήσει συνολικά στις πολιτικές μείωσης των φορολογικών βαρών για όλους.

Πηγή: iefimerida.gr