Πάνω από 1.000 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο νεοσύστατο πειθαρχικό όργανο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος του συμβουλίου αυτού Πασχάλης Τσαρούχας.

Όπως διευκρινίστηκε, το πειθαρχικό αυτό συμβούλιο δεν παραπέμπει υποθέσεις στον εισαγγελέα, αλλά σχηματίζει φάκελο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη αν ο καταγγέλλων ή καταγγέλλουσα προβεί σε μήνυση ή αγωγή.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) γίνεται καθημερινά αποδέκτης πλήθους καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, με τον πρόεδρο του νεοσύστατου πειθαρχικού οργάνου Πασχάλη Τσαρούχα να κάνει λόγο για πάνω από 1.000 καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί πάνω από 1.000. Υπάρχουν παιδιά που ζητούν να έρθουν να μιλήσουν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Πασχάλης Τσαρούχας, με τους καταγγελλόμενους για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή βίας να αυξάνονται κατά τρεις έως τέσσερις σε καθημερινή βάση.

Στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος και η λειτουργία του οργάνου δεν έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη.

«Είμαστε ένα καθαρά σωματειακό όργανο. Υπάρχει μια ποικιλία ποινών που ως επί το πλείστον είναι ηθικής φύσης. Η πιο αυστηρή ποινή είναι η ισόβια διαγραφή από το Σωματείο. Βέβαια, τώρα πια μπορεί να δουλέψει κάποιος ηθοποιός.

Το Πειθαρχικό λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από τη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει καθαρά με τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους και με το Σωματείο. Δεν αποτελεί προηγούμενο μια απόφαση δικαστηρίου ούτε είμαστε υπόλογοι σε κάποιο δικαστήριο, Για μένα δεν έχει σημασία πότε συμβαίνει το περιστατικό που καταγγέλλεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός.

Η σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ: Πασχάλης Τσαρούχας (πρόεδρος), Ντίνα Αβαγιαννού (αντιπρόεδρος), Μαρία Μοσχούρη (γραμματέας), Τρύφωνας Ζάχαρης (οργανωτικός γραμματέας), Γιάννης Παναγόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ), Λίλα Καφαντάρη, Ειρήνη Λιγάτου (μέλη).

Οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου οργάνου είναι καθαρά ενδοσωματειακές. Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ δεν θα παραπέμπει στον εισαγγελέα κάποιον που καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Σχηματίζει ωστόσο φάκελο για το περιστατικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη αν ο καταγγέλλων/ουσα προβεί σε μήνυση ή αγωγή.

Όσον αφορά τις ποινές που μπορεί να επιβάλει, αρχίζουν από απλή σύσταση και φθάνουν μέχρι την οριστική διαγραφή από το Σωματείο.