Δυστυχώς δεν τηρούν τα μέτρα σε εκκλησίες ορισμένοι ιεράρχες και συνεχίζεται η μετάδοση του ιού.

……………………………………………………………..

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει μητροπολίτες και άλλους ιερωμένους της εκκλησίας, αλλά παρά τις απαγορεύσεις αρκετοί ιεράρχες δεν φαίνονται πρόθυμοι να τηρήσουν τα μέτρα και παροτρύνουν τους ιερείς να ανοίγουν τους ναούς και να καλούν τους πιστούς για θεία κοινωνία, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ξάνθη.

Φαίνεται όμως ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και έτσι προσέβαλε και τον μητροπολίτη

 Καστοριάς Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα της Covid -19 και υπεβλήθη σε τεστ που βγήκε θετικό.

Στη συνέχεια, κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του και ως εκ τούτου εισήχθη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά, μόνο από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, επίσης θετικός στον ιό βρέθηκε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος ενώ κατέληξαν δύο Μητροπολίτες από επιπλοκές της Covid-19, ο  Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης και ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Αλέξιος.

Υπέστη πνευμονικό οίδημα ο Τρίκκης και Σταγών

Ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Νοσοκομείο των Τρικάλων βρισκόταν εδώ και περίπου μια εβδομάδα, η κατάσταση όμως της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση καθώς υπέστη πνευμονικό οίδημα.

Ο μητροπολίτης Αλέξιος ήταν 88 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε δύσπνοια και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η εκ νέου μεταφορά του στο νοσοκομείο Τρικάλων για να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις από τους θεράποντες ιατρούς που τον παρακολουθούσαν, ωστόσο, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο γέροντας Αλέξιος τον προηγούμενο μήνα είχε μεταφερθεί ξανά στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με λοίμωξη του αναπνευστικού, όπου και νοσηλεύτηκε για δέκα περίπου ημέρες.

Μητροπολίτης Ξάνθης: Ανοίξτε τις εκκλησίες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ξάνθης, ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ενημέρωσε τους ιερείς και τους κάλεσε να ανοίξουν τις εκκλησίες  έως τις 14 Δεκεμβρίου (ημέρα λήξης του lockdown), παρότι με βάση τις πιο πρόσφατες οδηγίες οι εκκλησίες πρέπει να παραμένουν κλειστές και οι λειτουργίες να τελούνται αποκλειστικά από τον ιερέα.

Όπως ανέφερε, οι πιστοί θα μπορούν να κοινωνήσουν κανονικά. Παράλληλα, η λειτουργία θα τελειώνει όσο γίνεται πιο νωρίς, ενώ το αντίδωρο θα μοιράζεται στην είσοδο του ναού.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, επισημαίνει ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή ο Δεκέμβρης έχει πολλές γιορτές και οι άνθρωποι πρέπει να προσευχηθούν και να κοινωνήσουν για να «μη βγούμε από αυτή την περίοδο της καραντίνας με ψυχολογικά προβλήματα».

«Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και συνεχίζει:

“Εγώ κάλεσα σήμερα τους Ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9.30 – 10 παρά – 10.00, δεν θα καταλύσουν την Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις πιο πρόσφατες οδηγίες οι εκκλησίες πρέπει να παραμένουν κλειστές και οι λειτουργίες να τελούνται αποκλειστικά από τον ιερέα, ενώ στην ενημέρωση της  Παρασκευή (04/12), ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς συμπεριέλαβε την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.