Στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” νοσηλεύεται από χθές Σάββατο, ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κορυφαίος Έλληνας εφοπλιστής ηλικίας 73 ετών υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewmoney, το βράδυ της Παρασκευής ένιωσε μία πρώτη αδιαθεσία και το πρωί του Σαββάτου είχε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο όμιλος Αγγελικούση, όπως αναφέρει το reporter.gr, κατέχει 128 πλοία και έχει παραγγελίες για ακόμη 22.
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στόλος παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος ελληνικός αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων του είναι υπό ελληνική σημαία.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης έχει κάνει συχνές εμφανίσεις στην “Lloyd’s List”, ενώ συγκαταλέγεται στους Κορυφαίους του χώρου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Υπήρξε 5ος το 2015 και 4ος το 2014 στον κόσμο, στον κατάλογο της Lloyd’s για τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ναυτιλία.

Επί των ημερών του, η Angelicoussis Shipping Group έχει γίνει ο ελληνόκτητος όμιλος με τον μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα. Μέχρι το 2020, ο όμιλος είχε επισήμως 139 πλοία και άλλα 14 πλοία υπό παραγγελία.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Αγγελικούσης είχε καθαρή αξία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Εκτός από την κατοχή του μεγαλύτερου ελληνόκτητου στόλου, ο Αγγελικούσης ελέγχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης έχει δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στην κόρη του Μαρία, παραμένοντας όμως ενεργός στα ναυτιλιακά δρώμενα. Η επόμενη ημέρα στον Όμιλο Αγγελικούση άρχισε να ανατέλλει με ισχυρότατες διοικητικές δονήσεις.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Μαρία Αγγελικούση, αναλάμβανε όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε τον δικό της διοικητικό κύκλο και αποφάσισε να απομακρυνθούν κορυφαία διεθνώς στελέχη που συνέβαλαν ως συνεργάτες του πατέρα της, Γιάννη, στην γιγάντωση του Ομίλου τα τελευταία 40 χρόνια.

Ένα τετράγωνο μακριά από τη Λεωφόρο Συγγρού, την κεντρική αρτηρία που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τη θάλασσα, βρίσκεται το κτήριο που πήρε την υψηλότερη βαθμολογία environmentally conscious building (LEED Platinum), ενώ είναι υποψήφιο για το σημαντικότερο ευρωπαικο βραβείο αρχιτεκτονικής (Mies Van der Rohe Prize 2019 nominee).

 

AGEMAR building, Dimand, May 2018

Το Agemar όπως ονομάζεται το εντυπωσιακό κτίσμα, στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση. Αρχιτέκτων είναι η κυρία Ρένα Σακελλαρίδου.

Το κτήριο εκτείνεται σε 30.000 τ.μ. από τα οποία τα 16.000 αφορούν υπόγειους χώρους.