Αμείωτο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα στοιχεία να δείχνουν ότι στις ηλικίες 20-50 ετών εντοπίζονται οι περισσότεροι φορείς σε βαθμό ώστε ο δείκτης μετάδοσης, Rt να ξεπεράσει το 1.

Η διασπορά είναι μεγάλη, όπως φαίνεται από τις 2.633 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στην επικράτεια, κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με την Τρίτη (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224).

Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου covid-19 για την επικράτεια ξεπέρασε τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Αυτό σημαίνει, όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί πως 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλα 100, και πως η επιδημία είναι σε μεγάλη διασπορά.

«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις νοσηλείες, όπου κυριαρχεί η ηλικία των 45 χρόνων, καθώς και στους διασωληνωμένους. Το ποσοστό των ατόμων 65 χρόνων και άνω μειώνεται σταθερά, αφήνοντας το έδαφος στα άτομα 64 χρόνων και κάτω.

Χθες σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το 60% των διασωληνωμένων ήταν 65 χρόνων και άνω και το 40% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-64 χρόνων.

Στην Αττική, παρά την μείωση του ιϊκού φορτίου, εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα (1.323), με έντονα επιδημιολογικά στοιχεία στο Κέντρο (332 κρούσματα) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220).

Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).

Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), ανησυχητικά ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα (σημειώθηκαν 115 και 84 νέες διαγνώσεις, αντίστοιχα).

Οι αρνητικές «επιδόσεις» σε νέα κρούσματα κορωνοϊού και σε νοσηλείες σε πολλές περιοχές της χώρας προβλημάτισαν τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα εισηγηθούν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη όλων των μελών της Επιτροπής, να μπουν στο «βαθύ κόκκινο» με όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται αυτό, σκληρό lockdown, η Χαλκιδική και τα Ιωάννινα.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που τα σχολεία, εκτός των Λυκείων, μένουν ανοιχτά. Όπως φαίνεται θα τεθεί και αυτό στην ολομέλεια της Παρασκευής, χωρίς να αποκλείεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, ακόμη και με κλείσιμο των σχολικών μονάδων.