Σήμερα, Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, που θα ισχύσουν από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης.

Το λεκανοπέδιο από αύριο και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται και πάλι σε κλοιό αυστηροποιημένων περιοριστικών μέτρων.

Τα βασικά είναι η αναστολή του λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαίδευσης για κάθε σχολική βαθμίδα, πλην της ειδικής αγωγής.

Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται οι περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται και, όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμά τους».

Και για την Θεσσαλονίκη σήμερα

Στο μεταξύ, στη σημερινή τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βάλουν στο…επιδημιολογικό μικροσκόπιο και πάλι την Θεσσαλονίκη η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Επίσης οι επιστήμονες θα εξετάσουν και τα δεδομένα της και Αχαΐας, όπου καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα, αλλά και της κεντρικής Εύβοιας, στην οποία καταμετρήθηκαν άλλα 87 κρούσματα κορωνοϊού.

Γιατί παίρνονται σκληρά μέτρα με εισήγηση της Επιτροπής

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες Τρίτη, 1.526 κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, υπερδιπλάσια από εκείνα της Δευτέρας, και σε κάθε περίπτωση έναν αριθμό κρουσμάτων που αποτελεί μια «αρνητική» αφετηρία για την τρέχουσα εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρονταν έως και 2.200 κρούσματα ημερησίως μετά τις 10 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, στη μελανή επιδημιολογική εικόνα προστίθεντο συνεχώς ανησυχητικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός καταλάμβανε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας (χθες εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 59 περιφερειακές ενότητες) με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσίων νοσοκομείων.

Καθοριστικό ρόλο είχαν και τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Συνολικά, μέχρι και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (Β.1.1.7) και έξι δείγματα για το «νοτιοαφρικανικό» (Β.1.351).

Σύμφωνα με το Δίκτυο αναδείχθηκαν χθες επιπλέον 15 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» στέλεχος. Πιο αναλυτικά, τα εννέα δείγματα προέρχονται από την Θεσσαλονικη(επτά από την κοινότητα και δύο νοσοκομειακά), τα πέντε από πύλες εισόδου της χώρας και ένα εντοπίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.