Είναι αδιανόητη όχι μόνο για τα ελληνικά χρονικά, αλλά και για όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου.  Αποτελεί δε και προσβολή για τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.-

Έντονες αντιδράσεις, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης  και σε κοινωνικούς φορείς έχει προκαλέσει η απόφαση με την οποία μετήχθη στην αγροτική φυλακή του Βόλου που ορίζεται από τον νόμο ως ανοικτή φυλακή ο ισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας
Η μεταγωγή έγινε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θέλοντας να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών “άλλαξε ατζέντα” και προκαλεί τους πάντες για να ασχολούνται με το θέμα του Κουφοντίνα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η μεταγωγή έγινε εν κρυπτώ, καθώς όλοι ασχολούνταν με το θέμα των θυμάτων της τρομερής πυρκαγιάς.  Ούτως ή άλλως όμως η μεταγωγή αυτή σε ανοιχτές φυλακές για έναν ποινικό κρατούμενο με 11 φορές ισόβια είναι πρωτοφανής όχι μόνο για τα ελληνικά χρονικά, αλλά και για όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου.  Αποτελεί δε μεγάλη πρόκληση απέναντι στα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.
Οι δε αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης στην ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών Κορυδαλλού δεν ευσταθεί, διότι θα μπορούσε ο Κουφοντίνας να μεταχθεί σε άλλες κλειστές φυλακές, όπως αυτές των Τρκάλων, της Κέρκυρας του Μαλανδρίνου κ.λ.π. όπου η φρούρηση είναι πιο αυστηρή.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17 Ν που έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών θυμάτων της οργάνωσης σε 13 φορές ισόβια μετήχθη στις αγροτικές φυλακές του Βόλου όπου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες ανοικτής φυλακής δηλαδή εργάζονται κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ προβλέπεται ότι όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου όπως ο Κορυδαλλός.

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον «Λουκά» της 17Ν ήταν 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.

Η ποινή του μετά την εφετειακή απόφαση ήταν 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

Ήδη ο Δημήτρης Κουφοντίνας το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ολιγοήμερες άδειες και έχει εξέλθει της φυλακής για διάστημα 48 ωρών και έχει επιστρέψει ενώ ο ίδιος υπέβαλε αίτηση για μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές η οποία και έγινε δεκτή.

Δικαιολογίες Κοντονή

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φυλακών.
Όπως αναφέρει, οι φυλακές Κορυδαλλού θα μετατραπούν σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και σταδιακά όλοι οι ισοβίτες θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης:
«Σε σχέση με αναφορές για τη μεταγωγή κρατουμένου από τη φυλακή Κορυδαλλού σε άλλη φυλακή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα – βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της.Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.
Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου.Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.
Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά.Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.
Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.»