Μια νέα, δυναμική, έξυπνη και με ευρεία μόρφωση γυναίκα είναι η Πέγκυ Αντωνάκου, που έχει εντυπωσιάσει όχι μόνο τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, αλλά και τον απλό κόσμο, ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες, που την έχουν ως πρότυπο. 

Βρίσκεται στην κορυφή των τεχνοκρατικών στελεχών, με διοικητικές ικανότητες και με διεθνή εμπειρία, αλλά είναι και προσγειωμένη. Αφοσιωμένη στην οικογένεια και στον γιό της και απλή στην καθημερινή της ζωή.

H Πέγκυ Αντωνάκου κατέχει από το 2019 τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προηγουμένως, είχε διατελέσει Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, για 8 χρόνια. Διετέλεσε επίσης Γενική Διευθύντρια Καταστημάτων Καταναλωτών και SMB της Dell για την Ανατολική Ευρώπη & Ιταλία, έπειτα από μια δεκαετή πορεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε εταιρείες όπως η Dell USA, General Motors USA και Opel Bank GMHB. Είναι παράλληλα ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος σε αρκετά Διοικητικά Συμβούλια.

Η Πέγκυ Αντωνάκου είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Η ευρύτατη εμπειρία της σε διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικά μέρη του κόσμου, την καθιστούν μια από τις πιο καταξιωμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ το 2020 το περιοδικό Fortune την κατέταξε ανάμεσα στις πιο δυναμικές γυναίκες της χώρας μας.

Τι λέει για την προσωπική επιτυχία

Σε προηγούμενες συνεντεύξεις της έχει δώσει τον ορισμό της επιτυχίας.

Τι είναι προσωπική επιτυχία;

«Να μοιράζεσαι τις ευλογίες της ζωής σου, υλικά και μη αγαθά, εμπειρίες, ευκαιρίες, στιγμές, με όσο περισσότερους μπορείς, γνωστούς και άγνωστους. Να πέφτεις το βράδυ για ύπνο με ένα χαμόγελο στα χείλη όσο κουρασμένος κι αν είσαι, να αισθάνεσαι ότι αυτό στο οποίο αφιέρωσες τον χρόνο σου όλη την ημέρα έχει νόημα», λέει.

Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, δεν εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Προσπαθεί να τελειώνει τη μέρα της με ένα ωραίο γεύμα με την οικογένειά της ή με φίλους, ενίοτε με ένα σινεμά ή ένα θέατρο, και την ξεκινά πάντα ετοιμάζοντας μαζί με τον γιο της το πρωινό του.

Ο ρόλος της μητέρας

Χαμογελάει όταν δέχεται ερώτηση για τον ρόλο της ως μαμάς:

«Η γονεϊκότητα είναι μια δεύτερη ευκαιρία στην παιδική μας ηλικία, και αυτή την ευκαιρία προσπαθώ να την αξιοποιώ στο μέγιστο! Προσπαθώ να παίζω όσο μπορώ, να μην ξεχνάω να κυλιέμαι στο πάτωμα και να γελάω με κάθε ευκαιρία. Περνάμε πολύ χρόνο έξω, με ποδήλατα, πατίνια, έχω ανακαλύψει τη χαρά της λάσπης!».

Κινείται σε ένα ενδιαφέρον δίπολο, όπου έχει την ανάγκη της ησυχίας, μιας ήρεμης βόλτας δίπλα στη θάλασσα, και ταυτόχρονα αναζητά την φασαρία, το πάρτι, τη βραδινή έξοδο.

«Όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει χαρά σε οτιδήποτε κάνεις, και εγώ αντλώ χαρά από τα πάντα, γιατί δίνομαι ολοκληρωτικά». . Στην ερώτηση ποια είναι η φιλοσοφία της στη ζωή, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Ό,τι κάνω, να αφήνει θετικό αποτύπωμα για εμένα, για τους γύρω μου, για όσο περισσότερους μπορώ!».

Η Πέγκυ Αντωνάκου σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ 1

Η  επιτυχία σε περιβάλλον βιωσιμότητας 

Στη νέα εποχή διαφοροποιείται με γοργούς ρυθμούς και ο ορισμός της επιτυχίας για μια επιχείρηση: «Επιτυχία είναι συνολικά το αποτύπωμα που αφήνει μια επιχείρηση – οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό. Το κομμάτι του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας με απασχολούσε πάντα ιδιαίτερα και χαίρομαι που η Google αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί και θέτει καινούργια στάνταρ παγκοσμίως. Από το 2007 λειτουργεί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως».

«Ένας ηγέτης είναι όσο επιτυχημένος είναι η ομάδα του», λέει, «γιατί ο ηγέτης σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν κάποτε. Κάποτε τα ήξερε όλα, ήταν αυθεντία, ήταν απόμακρος, έπρεπε να είναι αλάνθαστος, αλώβητος· τώρα ο ηγέτης είναι αδύνατο να τα ξέρει όλα και είναι σημαντικό να νιώθει άνετα με αυτό, αλλά και με το ότι μπορεί να διοικεί ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από αυτόν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πρέπει να εμπνέει, να ενδυναμώνει, να στηρίζει αλλά και να προκαλεί την ομάδα να αξιοποιεί τις δικές της δυναμικές. Ίσως το πιο σημαντικό είναι συνεχώς να εξελίσσεται, γιατί ζούμε στην εποχή που τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και η μάθηση είναι αέναη».

Η ίδια λέει ότι όσο καιρό είναι στην εταιρεία «ανακαλύπτω με ενθουσιασμό το κομμάτι του digital advertising, που μου είναι καινούργιο, και μαθαίνω πολλά από την ομάδα μου, μια ομάδα έμπειρη και πολύ ορεξάτη. Το όραμά μου είναι ξεκάθαρο, η μεγαλύτερη πρόκληση και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη χαρά για μένα είναι τώρα να το πραγματοποιήσουμε».

Ο τρίχρονος γιος της, από την άλλη, είναι περιχαρής που η μαμά του δουλεύει στο YouTube, που είναι από τα αγαπημένα του «παιχνίδια».

Καταγωγή από την Μάνη και ορφανή από πατέρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς με καταγωγή από τη Λακωνική Μάνη και τη Μύκονο. Έχασε τον πατέρα της σε τροχαίο σε νεαρή ηλικία. Η μητέρα της αναγκάστηκε να αναζητήσει δουλειά, έζησαν μια σκληρή και απότομη μετάβαση. Εκείνος την είχε συμβουλεύσει να μη γίνει ψυχολόγος όπως ήταν το παιδικό της όνειρο, αλλά να επιλέξει ως επάγγελμα κάτι πιο «πρακτικό».
Τελείωσε το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εργάστηκε για λίγα χρόνια στην Opel, πριν φύγει για τις ΗΠΑ, όπου έκανε ΜΒΑ με ειδίκευση στο μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν – και επειδή τα όνειρά της δεν τα εγκαταλείπει ποτέ, έκανε και ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία.
Εργάστηκε στην DELL για περίπου μία δεκαετία, στην Αμερική και στην Ευρώπη, και μετά εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς, όπου κατόρθωσε να ανέλθει ως τη θέση της CEO – η πρώτη γυναίκα και η νεότερη στην ιστορία της εταιρείας στην Ελλάδα. Και τώρα η Google. Μια πορεία θεαματική, αλλά όχι ανεξήγητη.

Πέγκυ Αντωνάκου: Η νέα γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι Ελληνίδα και δίνει στο «Κ» την πρώτη της μεγάλη συνέντευξη-1Η έμπνευση για μένα είναι πολύ σημαντική

«Σε καθένα από αυτά τα βήματα υπήρχε κάτι που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με ενέπνεε πολύ· η έμπνευση για μένα είναι πολύ σημαντική. Είχα συνέχεια τη διάθεση και την όρεξη να αναλάβω περισσότερη ευθύνη. Με χαρακτηρίζει αυτό που εγώ λέω δημιουργική τόλμη. Το νέο δεν με φοβίζει, με εξιτάρει, αισθάνομαι ότι θα κάνω το καλύτερό μου, θα καταφέρω ό,τι καταφέρω, πάντως σίγουρα δεν θα αφήσω σπιθαμή που να μην έχω προσπαθήσει».

Δεν είχε όμως ποτέ αμφιβολίες ότι δεν αξίζει τη θέση που έχει αναλάβει; «“Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο”. Δεν το λέω εγώ, το έλεγε ο Χένρι Φορντ, και με εκφράζει απόλυτα. Εγώ πιστεύω ότι μπορώ. Δεν είναι όμως μόνο η πίστη. Έχω δουλέψει πολύ, έχω δώσει ψυχή, καρδιά, ενέργεια και χρόνο, δεν μου δόθηκε απολύτως τίποτα. Κοιτάζω όσο πιο μακριά μπορώ, ψάχνω πάντα πώς να φτάσω το δικό μου μέγιστο και κατ’ επέκταση να πάρω μαζί μου σε αυτό το ταξίδι την ομάδα της οποίας ηγούμαι, την εταιρεία την οποία εκπροσωπώ και τη χώρα στην οποία γεννήθηκα».