Έρευνα για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του 16χρονου πρωταθλητή Βασίλη Τόπαλου, διεξάγουν οι αρχές, ενώ επικρατεί θλίψη στην ελληνική πυγμαχία και γενικότερα στον αθλητισμό της χώρας.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στην πυγμαχία είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αγώνων σπάρινγκ το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα.

Ο νεαρός αθλητής ήταν μέλος της εθνικής ομάδας και μάλιστα έχει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στις μικρές κατηγορίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το γυμναστήριο, ο νεαρός την ώρα της προπόνησης αισθάνθηκε αδιαθεσία. Κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια, όπου φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του και να χτύπησε άσχημα σε σκληρή επιφάνεια. Συναθλητής του, που ήταν στο σημείο, ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου και ακολούθως το ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Τζάνειο, όπου και χειρουργήθηκε στο κεφάλι.

Παρών στην προπόνηση ήταν και ο πατέρας του, ο οποίος έχει πει στις Αρχές ότι και στο παρελθόν ο 16χρονος είχε λιποθυμικά επεισόδια, κάτι που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε αθλητές αυτού του σπορ.

Ο ιδιοκτήτης του χώρου μίλησε στον Alpha, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν:

«Το ρινγκ έχει τουαλέτες, έχει μια εξωτερική. Μπήκε στην τουαλέτα, προφανώς έκανε εμετό, κάποια στιγμή ένας συναθλητής του βγαίνει, ακούει ένα πολύ δυνατό μπαμ και τον βρήκε κάτω, στο έδαφος. Φωνάζει κατευθείαν τον πατέρα του και εμένα. Με το που είδαμε ότι δεν έχει τις αισθήσεις του πήραμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ και ήρθαν περίπου στα 20 λεπτά. Οι γιατροί μάς είπαν ότι λιποθύμησε επειδή έπεσε ακαριαία και χτύπησε σε πολύ σκληρό αντικείμενο το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, ψηλά».

Συναθλητής τον βρήκε κάτω

Ο συναθλητής του που τον βρήκε, είπε από την πλευρά του: «Άκουσα μπαμ εκεί που άνοιγα την πόρτα. Τον είδα κάτω και φώναξα απευθείας τον πατέρα του για τις πρώτες βοήθειες και μετά καλέσαμε το ασθενοφόρο», ανέφερε.

Για την υπόθεση υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 16χρονος νωρίτερα είχε πυγμαχήσει με έναν αλλοδαπό αντίπαλο στην προπόνηση και είχε δεχτεί ισχυρά χτυπήματα, που πιθανόν να ευθύνονται για την κατάστασή του, όμως ο πατέρας του παιδιού και όσοι βρίσκονταν στο γυμναστήριο αρνήθηκαν το ενδεχόμενο αυτό.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε ζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές να πέσει άπλετο φως σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά, ενώ και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας είχε ενημερώσει με ανακοίνωσή της πως «άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Ο 16χρονος αθλητής υπεβλήθη σε χειρουργείο στο κεφάλι και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική, αλλά δεν άντεξε και άφησε την τελευταία πνοή του σήμερα (2/1), μία ημέρα μετά την ονομαστική εορτή του.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας για το θάνατο του Βασίλη Τόπαλου, η οποία αναφέρει:

«”Έφυγε” το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι. Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας… Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Το sparring και η δημιουργία υπερέντασης

Το sparring είναι η λεγόμενη προπόνηση με αντίπαλο σε προσομοίωση μάχης. Είναι η προπόνηση που σε φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στον πραγματικό αγώνα.
Έτσι, όσο καλύτερος γίνεσαι στο sparring τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να βγεις νικητής σε έναν αγώνα.
Ένας αρχάριος αθλητής δεν πρέπει να κάνει καθόλου sparring. προέχει να μάθει σωστά τις τεχνικές και τις άμυνες του αθλήματος και στην συνέχεια να μπει στο ρεαλιστικό κομμάτι του σπαρινγκ.
Αν είσαι πιο προχωρημένος αθλητής, Δυο – τρεις γύροι μετά την προπόνηση είναι αρκετά σημαντικοί δοκιμάζοντας τις δυνατότητες σου και τις νέες τεχνικές που έμαθες… Πάντα όμως σε χαλαρό ρυθμό, και σε φιλικό κλίμα χωρίς μέγιστη δύναμη.
Ένας αθλητής που παίζει αγώνες όμως κάθε πότε πρέπει να παίζει; Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καλό θα ήταν μια – δύο φορές τη βδομάδα να δοκιμάζεις να παίζεις ελεύθερα με πολλούς αντιπάλους σε χαλαρό ρυθμό αλλά πολλούς γύρους, αποκτώντας τη δυνατότητα να μπορείς να δεις και να βρεις λύσεις για να αντιμετωπίσεις πολλά στυλ και σωματότυπους αθλητών.
Περίπου μια φορά στις 10 μέρες μπορείς να κάνεις ένα πραγματικά δυνατό sparring. Εκεί θα επιλέξεις έναν αθλητή στον ίδιο σωματότυπο με τον επόμενο αντίπαλό σου. Οι γύροι θα είναι λίγοι αλλά η ένταση θα είναι μέγιστη. Έτσι θα πλησιάσεις την ένταση,τους παλμούς και την ψυχολογία που θα έχεις στον αγώνα σου.