Μέσα στις λίγες πιθανότητες (μικρότερες κατά οκτώ φορές) φαίνεται ότι ανήκει η περίπτωση ενός 70χρονου, που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης αν και είναι πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις MRNA εμβολίου. 

Στην περίπτωση αναφέρθηκε o διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν 70χρονο ασθενή χωρίς υποκείμενα νοσήματα ο οποίος είναι σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Καπραβέλος το πρώτο αυτό περιστατικό δεν είναι αρκετό να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα το εμβολίων, όπως επίσης δεν έχουν βγει οι εξετάσεις του σχετικά με το αν νοσεί από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη μεγάλη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και ανησυχεί ακόμα περισσότερο όταν θα αρχίσουν να μολύνονται – μετά τους νέους – οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 50 και οι ανεμβολίαστοι.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε μια επιδημία κρουσμάτων η οποία δεν μεταφράζεται σε νοσηλείες και διασωληνωμένους αφού νοσούν κυρίως νέοι άνθρωποι και εμβολιασμένοι. Όμως αν συνεχίσουμε έτσι τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Θα νοσήσουν περισσότεροι σε αυτό το τέταρτο κύμα και θα πεθάνουν περισσότεροι», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Για το ίδιο θέμα οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν. Έτσι, λοιπόν, σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.