Διατηρείται η τάση μείωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, με ρυθμούς, που στη Θεσσαλονίκη είναι ελαφρώς καλύτεροι σε σχέση με την Αττική, αλλά η πίεση παραμένει στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι μισά περίπου μισά σε σχέση με τις προ 10ημέρου μετρήσεις, αλλά αυτό οφείλεται και στο ότι είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των τεστ.

Συνολικά εντοπίστηκαν 1.251 νέα κρούσματα, από τα οποία 250 στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς, που για πρώτη φορά πέρασε σε τριψήφιο νούμερο.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα έφτασε τους 3092 από την έναρξη της πανδημίας.

Πάντως το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 6.105 μοριακοί έλεγχοι και 4.421 rapid test, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει διπλάσια τεστ.  Το ποσοστό θετικότητας με βάση μόνο τους μοριακούς ελέγχους διαμορφώνεται στο 20,45%.

Τέλος, 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.251 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

hlikia7_12

Αναλυτικότερα:

– 20 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Παπαευαγγέλου:: Βράζουν ακόμη μερικές περιοχές

Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν οι επιστήμονες, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει», όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα σχολεία αποφασίσαμε να μην ανοίξουν γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα και γιατί κρίναμε ότι με 7 ημέρες με ανοιχτά σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τέλος, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Μαγιορκίνης: Στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης  είπε ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση.

Για τα ενεργά κρούσματα είπε ότι συνεχίζεται η υποχώρηση και πλέον κινείται στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου. Σταθερά κάτω της μονάδας παραμένει το RT (ρυθμός αναμετάδοσης).  «Είναι επίπονη η διαδικασία υποχώρησης της covid τον χειμώνα και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων» παρατήρησε.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι κάθετα αντίθετη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η ρύθμιση αυτή είναι και αντισυνταγματική σημείωσε και υπογράμμισε ότι στην Επιτροπή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και για «πιθανά άτυπα απαγορευτικά» για τους πολίτες που δεν θα κάνουν το εμβόλιο.