Στο συμπέρασμα ότι με την τρίτη δόση εμβολίου δημιουργείται επαρκής θωράκιση έναντι της παραλλαγής Όμικρον τείνει να κυριαρχήσει στην ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μελέτες.

Οι έρευνες για τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της Όμικρον συνεχίζονται εντατικά, σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο και από διαφορετικές ομάδες επιστημόνων.  Τα πρώιμα ευρήματα συγκλίνουν στην άποψη ότι το κρίσιμο στοιχείο κατά της Όμικρον είναι η τρίτη, ή «αναμνηστική» ή η καθ’ οιανδήποτε έννοια δόση-«booster».

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η pfizer από κοινού με την BioNTech, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποίαν επιβεβαιώνουν ότι, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η 3η δόση του υπάρχοντος εμβολίου κατά του SARS-Cov-2 καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον. Αντιθέτως, οι δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος ή τα μονοδοσικά της πρώτης φάσης, δεν προστατεύουν επαρκώς τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι Pfizer/BioNTech, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μελετών για την Όμικρον, διαπίστωσαν ότι η 3η δόση πολλαπλασίασε τα αντισώματα κατά 25 φορές σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει με τις 2 δόσεις. Για αυτές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ισχύει ότι αποτρέπουν τη βαριά νόσηση, καθώς τα αντισώματα που παράγουν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το 80% των πρωτεϊνικών ακίδων του κορωνοϊού, ακόμη και στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία φέρει δεκάδες μεταλλάξεις.
Η επικρατέστερη πρόγνωση για την διάθεση βελτιωμένων εμβολίων ώστε να καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον παραπέμπει στον Μάρτιο του 2022. Τότε οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν μελετήσει τον απαιτούμενο αριθμό δειγμάτων και θα έχουν δοκιμάσει παραλλαγές των εμβολίων τους ώστε να καταλήξουν σε νέες μορφές σκευασμάτων, ικανές να εξουδετερώσουν ακόμη και την Όμικρον.

Έως τότε, το σχήμα των τριών δόσεων (ή, αντίστοιχα, της επιπλέον δόσης για τα μονοδοσικά) θα αποτελεί το βασικό και πλέον αποτελεσματικό όπλο της ανθρωπότητας κατά της Covid-19. Ο επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της Pfizer, Δρ. Μίκαελ Ντόλστεν θεωρεί ότι «υπάρχουν 50% πιθανότητες να έχει επικρατήσει η Όμικρον σε όλο τον κόσμο μέχρι την άνοιξη του 2022».

Το Evusheld της AstraZeneca για αντισώματα

Έναν συνδυασμό ουσιών για την πρόληψη της νόσησης από τον κορωνοϊό, ειδικά για άτομα με ανίσχυρο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θέτει σε ευρεία παραγωγή η AstraZeneca . Το σκεύασμα με τη ονομασία «Evusheld» έχει ήδη λάβει κατεπείγουσα έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων.

Στόχος του Evusheld είναι η μειονότητα των ανθρώπων εκείνων που, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν αναπτύσσουν αρκετά αντισώματα, καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Το Evusheld είναι το πρώτο σκεύασμα που κυκλοφορεί σαν εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα εμβόλια. Κατά την AstraZeneca, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα περίπου 7 εκατ. άτομα, τα οποία θα αποκτήσουν ικανή ανοσία έναντι του κορωνοϊού αφού δεχθούν δύο δόσεις του Evusheld.

Η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%

Σε επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την σημασία της τρίτη δόσης και στις πρώτες ενδείξεις για την «συμπεριφορά» της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε σήμερα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε ότι βάσει μελετών του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine, αποδείχθηκε ότι η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές.

«Η τρίτη δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση,  με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Ανέφερε δε ότι με βάση τον ΠΟΥ θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022.

Για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με «κλειστές» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα, είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τέτοια περιστατικά στο δικό του νοσοκομείο, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από την στιγμή που κάποιος διασωληνώνεται και oι ότι δικλείδες ασφαλείας είναι πάρα πολλές και λειτουργούν.