Ο κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή στο υδάτινο περιβάλλον και όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών:γυναικών να είναι 3 προς 1.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, στην Ελλάδα, μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιβεβλημένες τις δράσεις – στρατηγικές για την πρόληψη των πνιγμών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δρ Βασίλειος Γεροδήμος καθηγητής Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, κάποιες από τις σημαντικότερες στρατηγικές για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό, η εκμάθηση βασικών κανόνων ασφαλείας και η εκμάθηση κολύμβησης.

Ποιο είδος κολύμβησης μας ταιριάζει

Κάθε στυλ διακρίνεται από τις δικές του τεχνικές. Τα βασικά είναι 4:

1. Το ελεύθερο

Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι σου βρίσκεται μες στο νερό και το στρίβεις σε τακτά διαστήματα πλάγια για να παίρνεις εισπνοές από το στόμα.

    • Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Συμβουλή

Μπορείς να αυξάνεις σταδιακά την απόσταση και το χρόνο που κολυμπάς, για να βελτιώσεις την αντοχή και τη δύναμή σου. Για να μην κουράζεσαι άσκοπα, μάθε σωστά την τεχνική της αναπνοής, για να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα στην κολύμβηση.

2. Το ύπτιο

Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους.

    • Γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι.

Συμβουλή

Μπορείς να καλύψεις μικρές αποστάσεις, γυμνάζοντας εναλλάξ τα χέρια, κρατώντας τα πόδια κλειστά, έχοντας τα χέρια τεντωμένα μπροστά και ενωμένα, χωρίς να σπρώχνουν το νερό, ή δίπλα στον κορμό.

3. Το πρόσθιο

Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μες στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου.

    • Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.

Συμβουλή

Προσπάθησε να συγχρονίσεις το τράβηγμα των χεριών με το τίναγμα των ποδιών, κρατώντας το κεφάλι έξω από το νερό. Κάνε απλωτές κινήσεις, αναπνέοντας όσο πιο ρυθμικά μπορείς, και σιγά σιγά αύξανε τις αποστάσεις, πάντα παράλληλα με την ακτή.

4. Η πεταλούδα

Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος.

    • Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους (στη μέση).

Συμβουλή

Απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν καλά κολύμβηση και τα μυστικά της και δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αυξημένο βάρος, εγκύους και άτομα με τραυματισμό ή κινητικά προβλήματα.

Τι να προσέχουμε

    • Μην ξεκινάς ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
    • Αν κουραστείς κολυμπώντας, ξάπλωσε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού για να ξεκουραστείς.
  • Αν πάθεις κράμπα, δε χρειάζεται πανικός. Κάνε μασάζ στην περιοχή ή τράβα προς την αντίθετη μεριά τα δάχτυλα του ποδιού (αν είναι στη γάμπα) και μόλις νιώσεις καλύτερα, γύρνα με αργές κινήσεις στην ακτή.