Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, από τα οποία 186 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 245 στην Αττική. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα πέφτουν κάτω από 200, ενώ ο δείκτης ανά 100.000 πληθυσμό είναι 16,75.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.044 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129.584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5.178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37.630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 916 μολύνσεων, 186 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 245 στην Αττική.

Επίσης 37 κρούσματα εντοπίζονται σήμερα στην Κοζάνη, 34 στην Πιερία, 46 στη Μαγνησία και 39 στη Λάρισα

Η Δυτική Αττική, που από το πρωί μπήκε σε αυστηρό lockdown, καταγράφει σήμερα 47 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά 100.000 κατοίκους, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή ανέρχεται σε 34,29 -έναν από τους υψηλότερους στη χώρα.

Ο πίνακας της γεωγραφικής κατανομής κρουσμάτων κορωνοϊού

. Οι αριθμοί νέων διαγνώσεων είναι εμφανώς μειωμένοι σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδες, όταν παρατηρούσαμε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων σε σειρά Περιφερειών, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Είμαστε χαρούμενοι, αλλά ανησυχούμε

Όπως είπε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός όσων βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι υψηλότερος από εκείνον όσων διασωληνώθηκαν.

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Μια περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, όπου σήμερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλός, μπορεί πολύ εύκολα να δει την επιδημιολογική εικόνα να χειροτερεύει. «Κάποιος έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό και έτσι η κατάσταση τον Ιανουάριο θα είναι δραματική», σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Αυτή είναι, όπως λέει η λοιμωξιολόγος, «η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με το καλοκαίρι». Τότε είχαμε λιγότερα ενεργά κρούσματα και μικρότερη πιθανότητα να εκτεθεί κανείς στον ιό, ενώ είχαμε σύμμαχο και τον καιρό.
«Ανησυχούμε» λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου

Αναφερόμενη στις συναντήσεις της επιτροπής ειδικών, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Ανησυχούμε πολύ, στην επιτροπή. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες».

Να βοηθήσουμε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο

Όπως είπε, υπάρχει μικρή μερίδα του πληθυσμού που αμφισβητεί ή έχει κουραστεί. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε στον Νοέμβριο.
«Να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο»

Στη διάρκεια του β’ κύματος πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν τη λειτουργία της εκπαίδευσης, εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρικής -λοιμωξιολογίας. «Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν ακόμη και νωρίτερα από εμάς στην καθημερινή τους δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου και λίγο να αυξηθεί η κινητικότητα, αν τηρούμε αυστηρά τα μέτρα θα πετύχουμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Η ανησυχία των ειδικών «κοιτά» και το παράδειγμα της Αμερικής. «Έχουμε και το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου τρεις βδομάδες μετά την γιορτή των Ευχαριστιών τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20%» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Να λάβουμε μέτρα πριν συναντήσουμε τους οικείους μας

«Πριν συναντήσουμε τους γονείς μας πρέπει να σκεφτούμε την έκθεση μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους αποτελεί ευκαιρία υπερμετάδοσης». Να φοράμε τη μάσκα σωστά, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φροντίζουμε τον αερισμό συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

«Το μέγεθος της παρέας που θα συναντηθεί, αλλά και η διάρκεια της συνάθροισης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εντυπωσιάζει η δραματική προειδοποίηση του Χανς Κλούγκε, περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη που καλεί τους Ευρωπαίους να μείνουν στο σπίτι τους, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.