Εν μέσω πολλών και έντονων αντιδράσεων, βγαίνει από τις φυλακές  ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς το δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του καταδικασθέντος σε 12 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η απόφαση για αναστολή στην έφεση ελήφθη με πλειοψηφία 4 προς 3, με μειοψηφούντες 2 ενόρκους και μία δικαστή οι οποίοι έκριναν ότι ο ηθοποιός πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.

Το δικαστήριο όρισε για την έξοδο του Δημήτρη Λιγνάδη από τη φυλακή τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1, 6 και 20 του μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβάλει έως τις 23 Ιουλίου.

Η απόφαση αναγνώστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από την πλευρά των θυμάτων και μελών του ακροατηρίου.

Αναλυτικά το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον βιασμό ανηλίκου στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο το 2015 και ποινή 5 ετών για τον βιασμό ανηλίκου στην Επίδαυρο το ίδιο έτος.

Οι δικαστές με πλειοψηφία 4-3 έκριναν πως αυτές οι ποινές πρέπει να είναι η τιμωρία του ηθοποιού για τις δύο πράξεις βιασμού που τον έκριναν ένοχο. Η κάθειρξη των 5 ετών είναι η μικρότερη που προβλέπεται.

Εισαγγελέας: Όχι σε ελαφρυντικά

Ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κωνσταντίνος Κούντριας πρότεινε συνολική ποινή 12 ετών, αφού ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό από αυτά που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

“Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος για δύο βιασμούς κατά ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης”, είπε ο εισαγγελέας.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοινώσεις με καταγγελίες για την απόφαση του δικαστηρίου εξέδωσαν το ΚΚΕ και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων” αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Και συνεχίζει: “Για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση».

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου είναι έντονες με επισημάνσεις, όπως:

  • Εξευτελίζει τα θύματα του Λιγνάδη (αναγνωρισμένα θύματα πια με βάση την απόφαση), καταπατά κάθε έννοια δικαίου, στέλνει μήνυμα ατιμωρησίας των ισχυρών και δημιουργεί πολύ σοβαρούς φόβους για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων.
  • Τα ερωτήματα που εύλογα προκαλεί η αναγνώριση του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης του Λιγνάδη είναι τεράστια:
  • Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται κάποιος ελεύθερος μέχρι το Εφετείο μετά από τόσο βαριά καταδίκη;
  • Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται κάποιος ελεύθερος όταν έχει καταδικαστεί για ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα;
  • Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται κάποιος ελεύθερος όταν έχει κατ’ εξακολούθηση διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα και με την αμετανόητη στάση του δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να τα διαπράξει ξανά;
  • Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται κάποιος ελεύθερος όταν έχει την οικονομική επιφάνεια και τις διασυνδέσεις για να διαφύγει στο εξωτερικό;
  • Η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ηχηρό μήνυμα ατιμωρησίας των ισχυρών. Μήνυμα ανισότητας, ευνοιοκρατίας και αλαζονείας.