Με σκληρούς χαρακτηρισμούς καταφέρθηκαν κατά των αντιεμβολιαστών και μερικών γιατρών που παραπληροφορούν τον κόσμο σχετικά με την πανδημία και το εμβόλιο, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μήνυμα θα έστελνε στους αντιεμβολιαστές, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι δε θα έλεγε τίποτα γιατί δεν έχουν αυτιά να ακούσουν».

«Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους γιατρούς που κηρύττουν κατά του εμβολιασμού.

Να τιμωρηθούν οι αρνητές γιατροί

Χαρακτήρισε “τσαρλατάνους” τους γιατρούς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Σημείωσε ότι ένας υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και είναι υποχρέωση εκ του συντάγματος να τιμωρήσουν τους γιατρούς που αρνούνται αυτούς τους κανόνες. «Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν».

«Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος, ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες» ξεκαθάρισε.

«Διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

»Ο εμβολιασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε. Είτε θέλει να εμβολιαστεί είτε όχι, είναι μια άλλη συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές. Αλλά ειδικά οι γιατροί οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης -και είναι ξεκάθαρο- δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης, υπάρχουν όργανα. Ο καθένας δε μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου, ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία».