Δεν φαίνεται να είναι αρκετή η παραίτηση της Κατερίνας Γκαγκάκη από την “Τεχνόπολη” του Δήμου Αθηναίων, αλλά ούτε και η παραπομπή του Γιώργου Λιάγκα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο ηθικός ξεπεσμός από τα απόνερα της εκπομπής τους δεν μπορεί να γίνει συμβατός με την στοιχειώδη αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας και με το κοινό αίσθημα για τις αξίες της ζωής.

Έτσι δεν ικανοποιείται η κοινή γνώμη από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε δεκτή την παραίτηση της Κατερίνας Γκαγκάκη από τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις» μετά τα απαράδεκτα σχόλια και την αισθητική κατάπτωση στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα.

Αυτό που περίμεναν οι πολίτες είναι η άμεση και αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με επιβολή σοβαρού προστίμου στο κανάλι και στους συντελεστές της εκπομπής, αλλά και η αποπομπή των υπευθύνων από το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, αν η διεύθυνση θέλει να κρατήσει σε ένα επίπεδο το περιεχόμενο των εκπομπών του και την γενική εικόνα του.

Βέβαια η απομάκρυνση της Γκαγκάκη ήταν αναμενόμενη μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα απαράδεκτα σχόλια του Λιάγκα και των συμπαρουσιαστών του, για το περιστατικό ασέλγειας σε βάρος φοιτήτριας στο ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση του δήμου για την Γκαγκάκη

Στη σχετική ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων αναφέρει:
«Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις, για λόγους ευθιξίας, της Δημοτικής Συμβούλου Κατερίνας Γκαγκάκη, από τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις» και της Δήμητρας – Ινέζ Αγγελή – Λυκούδη από τη θέση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για το Παιδί. Η νέα Δημοτική Αρχή της Αθήνας συνεχίζει απρόσκοπτα. Καμία σκιά, καμία πολιτική εκμετάλλευση του έργου και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην πόλη μας….».

Εκ μέρους του Δήμου διευκρινίστηκε ότι η Κατερίνα Γκαγκάκη παραιτήθηκε όχι μόνο από την θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις» αλλά και από την θέση της υπευθύνου του τομέα Πολιτισμού καθώς πρόκειται για δύο θέσεις που κατέχει ένα πρόσωπο.

Τι προηγήθηκε στην εκπομπή

Η εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα δέχθηκε τεράστια κριτική από τους πάντες, για τον σχολιασμό που έκαναν στην είδηση της ασέλγειας σε βάρος φοιτήτριας του ΑΠΘ. Η εν λόγω κοπέλα βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ όταν ξαφνικά ένας φοιτητής της σχολής εκτόνωσε τις ορμές του στην πλάτη της.

Αντί να ασκηθεί κριτική, το πάνελ του Γιώργου Λιάγκα άρχισε να διακωμωδεί το συμβάν χρησιμοποιώντας απίστευτες εκφράσεις όπως: «Εσταζε το ταβάνι;», «του έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε», «ε, την πιτσίλισε, αλλά όχι ο καφές». Ακολούθησαν και άλλα ανήκουστα, χυδαία, σχόλια του Γιώργου Λιάγκα («ε, ναι ρε παιδιά στην πλάτη, αφού ήταν από πίσω, πώς θα πάει μπροστά, θα κάνει γκελ;») και ένα εξίσου απαράδεκτο από την Ελένη Τσολάκη: «Υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δυο;». Στη εκχυδαϊσμό του θέματος συμμετείχε σύσσωμο το πάνελ του Γιώργου Λιάγκα, η Κατερίνα Γκαγκάκη, η Ελένη Τσολάκη, ο Δημήτρης Παπανώτας αλλά και η Κάλια Ελευθερίου η οποία δεν έπαψε δευτερόλεπτο να γελάει με τα σχόλια του υπολοίπου πάνελ. Ακόμη και κάποιος από τους εργαζομένους στο πλατό θέλησε να συμμετάσχει στήνοντας ένα τραγικό σκετσάκι με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Ελένη Τσολάκη.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Γιώργος Λιάγκας ζήτησε συγγνώμη μέσα από την εκπομπή του και είπε: «Μιλάμε για μια πράξη καταδικαστέα, μια πράξη βίαιη, έναν βιασμό, είναι ξεκάθαρο και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Εμείς εδώ σαν εκπομπή κάναμε ένα λάθος στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την είδηση, το αντιμετωπίσαμε σαν να είμαστε σε μια παρέα, σε ένα καφενείο… και πήραμε την είδηση από την αστεία διάσταση, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρη η στάση μας, που είναι ότι καταδικάζουμε το γεγονός. Δεν θέλαμε να στεναχωρήσουμε κανέναν. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη θέση, από το να καταδικάσουμε. Ήταν μια άτυχη στιγμή και ζητούμε συγγνώμη».

Και η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε για μια πολύ άτυχη στιγμή και ένα λάθος «που θα ήθελα να λήξει εδώ», ενώ τη δική της απολογία έκανε και η Ελένη Τσολάκη που δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στεναχωρήσει κανένα.

Την αντικατάσταση της Κατερίνας Γκαγκάκη από την Τεχνόπολη, είχαν ζητήσει η παράταξη Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) όπως και ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Τι θα κάνει τελικά το ΕΣΡ

Μετά  τις αντιδράσεις που προέκυψαν, αλλά και τις καταγγελίες σωματείων και πολιτών προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όλοι περίμεναν να δουν τι θα αποφασίσει. Παρά τα όσα διέρρευσαν περί εξέτασης της υπόθεσης με διαδικασία «κατεπείγοντος», πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι το ΕΣΡ θα εξετάζει τις καταγγελίες Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανατεθεί σε συνεργάτη του ΕΣΡ η ακρόαση του επίμαχου βίντεο. Από εκεί και έπειτα, το Συμβούλιο θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τον σχηματισμό φακέλου για το θέμα, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο και την εξέτασή του σε δεύτερο χρόνο. Όταν σχηματιστεί ο φάκελος, η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα εξετάσει την εισήγηση που θα γίνει.

Αν διαπιστωθεί παράβαση τότε κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, εν προκειμένω στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» και καλούνται σε απολογία οι υπεύθυνοι.