Σε ατμόσφαιρα οδύνης οι Καλαμαριώτες, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι καλλιτέχνες συνάδελφοί του και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αποχαιρέτησαν σήμερα τον δημοφιλή καλλιτέχνη

Χάρρυ Κλυυν, που έφυγε προ ημερών για το τελευταίο ταξίδι σε ηλικία 78 ετών.

Οι πολίτες της Καλαμαριάς κατέκλυσαν τους χώρους του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κέντρο της Καλαμαριάς για το στερνό αντίο στον δημοφιλή καλλιτέχνη. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών, φορέων, αθλητικών σωματείων, καλλιτεχνών και πλήθους κόσμου.

“Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ο αγαπημένος μας Χάρρυ Κλυνν, αναφερόταν πάντα με αγάπη στην πατρίδα και στην καταγωγή του, στην Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πόντο. Και με τη μεγάλη του παρουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τα τίμησε όλα αυτά, στο μέγιστο βαθμό” είπε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και πρόσθεσε: “Βασίλη Τριανταφυλλίδη, Χάρρυ Κλυνν, θέλουμε να ξέρεις ότι προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας, όλα εκείνα, που με τόσο χιούμορ και με τόση ευαισθησία κατήγγειλες. Θέλουμε να γίνουμε άξιος λαός και ως άνθρωποι, για να μας κοιτάζεις από εκεί ψηλά με υπερηφάνεια, μαζί με τους μεγάλους άνδρες που τόσο σατίρισες, αλλά που είμαι σίγουρη, ότι σε δέχθηκαν με σεβασμό ανάμεσα τους. Βασίλη Τριανταφυλλίδη, Χάρρυ Κλυνν σε αποχαιρετούμε. Αιωνία σου η μνήμη”.

“Αποχαιρετούμε σήμερα έναν δικό μας άνθρωπο, ένα σύγχρονο Αριστοφάνη” τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, μεταξύ άλλων και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία και την προσφορά του εκλιπόντος καλλιτέχνη, πρόσθεσε: “Τα έργα και οι πράξεις του αποτελούν οδηγό επιβίωσης των δημοκρατικών αξιών και του πολιτισμού, που πρέπει να μας διακρίνουν ως λαό, γιατί αυτό είναι η πεμπτουσία της κοινωνικής συλλογικότητας που θα ενσωματώνουμε στην πορεία μας για μια σύγχρονη Ελλάδα. Μια Ελλάδα, που δείχνει να αποκτά έναν σταθερό βηματισμό και έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα”.

Χαιρέτισε, επίσης, εκπρόσωπος του αθλητικού συλλόγου του Απόλλωνα Πόντου και του ποντιακού προσκυνήματος “Παναγία Σουμελά”, ενώ την εξόδειο ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, Ιουστίνος.

Η σορός του εκλιπόντος βγήκε από την εκκλησία επάνω στους ώμους μελών ποντιακών σωματείων, ντυμένων με την παραδοσιακή φορεσιά, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και μεταφέρθηκε στα δημοτικά κοιμητήρια της Καλαμαριάς, για να οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία, όπως ήταν και η επιθυμία του γνωστού καλλιτέχνη.

“Αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου, ότι ήταν ο πιο εύστοχος άνθρωπος που μπορούσε να σατιρίζει μια πραγματικότητα που τότε προκαλούσε γέλιο και τελικά έγινε πραγματικότητα. Για λίγους ανθρώπους μπορείς να πεις ότι είναι αναντικατάστατοι, αλλά ο χαμός δύσκολα θα αναπληρωθεί” δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου.

“Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν δάσκαλος για όλους, οπωσδήποτε όλοι πήραμε από το Χάρρυ Κλυνν – ποιος θα το αρνηθεί αυτό – γιατί υπήρξε καθοδηγητής στην τέχνη του, στην κωμωδία” είπε για τον Χάρρυ Κλύνν ο Λάκης Λαζόπουλος και συνέχισε: “Εγώ είχα τη χαρά να ζήσουμε αυτές τις εμπειρίες από κοντά, είχα την τύχη σαν άνθρωπο να τον γνωρίσω από κοντά και νομίζω, του οφείλουμε όλοι, αυτό που αποδόθηκε σήμερα από τον κόσμο, την αγάπη. Έδωσε αγάπη και άφησε πολύ ωραίες αναμνήσεις σε όλους. Φεύγει και τον κρατάμε ωραία μέσα μας”.

Συγκινημένοι, έκαναν δηλώσεις για τη γνωριμία, τη συνεργασία και τις στιγμές που μοιράστηκαν με τον Χάρρυ Κλυνν, η Χάρις Αλεξίου, ο Μάρκος Σεφερλής, η Έλενα Τσαβαλιά, αλλά και στενοί του φίλοι από την Καλαμαριά, καθώς και πρώην συνεργάτες του από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

“Ευχηθήκαμε, καλό ταξίδι στο μεγάλο δάσκαλο, το μεγάλο καλλιτέχνη” είπε ο Μάρκος Σεφερλής. “Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος” πρόσθεσε η Έλενα Τσαβαλιά.

Στην εξώδιο ακολουθία παραβρέθηκαν εκτός των συγγενών του εκλιπόντος – τη σύζυγο του Χαρίκλεια, τα δύο παιδιά του, τα εγγόνια του – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, η προϊσταμ’ενη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κ. Νοτοπούλου, οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο πρόεδρος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού – μεταξύ αυτών, οι Λάκης Λαζόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Μάρκος Σεφερλής, Έλενα Τσαβαλιά, Γιώργος Κούδας – εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων και ποντιακών σωματείων.

Στεφάνια στην κηδεία του Χάρρυ Κλυνν απέστειλαν οι η οικογένεια του, η αδελφή του και τα ανίψια του, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο ΣΥΡΙΖΑ,η Ομοσπονδία Συλλόγων Ποντίων Ευρώπης» (ΟΣΕΠΕ), κ.α.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ