Διευρύνεται η έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης και σεξουαλικής κακοποίησης φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να τους επιστραφεί ο φάκελος που είχε διαβιβαστεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί.

Η εισαγγελία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση ή θα επιστρέψει τον φάκελο και πάλι στο Τμήμα Ανηλίκων ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Άρχισε από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η καταγγελία έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές τής εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός.

Εκεί, τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, που στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Καταθέσεις από τον 19χρονο και άλλους στο Τμήμα Ανηλίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Ανηλίκων έλαβαν τέσσερις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον 19χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία, απ’ όταν ήταν δηλαδή ανήλικος, όπως και από εργαζομένους των δομών.

Σε αυτή την κατάθεση αναφέρονται περιστατικά με κακοποιητική, υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά φιλοξενούμενα, αλλά και περιστατικά ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση, καθώς πλέον είναι ενήλικος και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Και άλλη καταγγελία από πρώην τρόφιμο

Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική εκπομπή μεταδόθηκε η μαρτυρία ενός 27χρονου ο οποίος ως παιδί ζούσε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου και μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» κάνοντας μια σοκαριστική καταγγελία.

Όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή, ο 27χρονος παρέμεινε τιμωρημένος για τρεις μήνες σε σπίτι της δομής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κατήγγειλε ότι ο ένας υψηλά ιστάμενος πήγε στο δωμάτιο της απομόνωσης και τον άγγιξε σε ευαίσθητα σημεία. «Του είπα ”τι κάνεις” και μου είπε ”θα σου αρέσει”. Του έριξα χαστούκι».

Ο 27χρονος κατήγγειλε, ακόμη, ότι μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός, ενώ έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας άφηναν, μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα κάναμε».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο εν λόγω άνδρας, όταν βγήκε από τη δομή, του αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα του και η αδελφή του επιχειρούσαν διαρκώς να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά δεν μπορούσαν, καθώς σε κάθε τους κλήση τους έλεγαν ότι ήταν απασχολημένος ή ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Και από 20χρονη σε δομή της Χίου

Ανάλογη η καταγγελία και μιας 20χρονης η οποία φιλοξενήθηκε σε δομή της Χίου και η οποία ήταν 7 ετών. «Με το που πήγαν τους έβγαλαν να μαζεύουν κουκουνάρια. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα, για να φάμε παίρναμε άδεια», κατήγγειλε.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία με το ένα πόδι στον ψηλά».

Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους. Δεν είχα δει κάτι περίεργο, είχα κάνει κάποια πρακτική, λειτουργούσε πολύ ομαλά και φυσιολογικά, ο πατέρας ήταν πολύ κοντά στα παιδιά, τα βοηθούσε», ανέφεραν.