Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα προστασίας, που θα ισχύσουν τις γιορτές, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με υποχρεωτικό rapid test η είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον.

Από τις 10:00 πμ συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και το μεσημέρι η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Ανάλογο μέτρο υποχρεωτικού τεστ δεν προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για την διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν.

Αυτός θα είναι και ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών με την κυβέρνηση να διατηρεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνική ζωή.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο

Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους πολίτες που θα αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή άλλον εσωτερικό χώρο εστίασης και είναι η πρώτη φορά που επωμίζονται ένα τέτοιο κόστος, παρότι εμβολιάστηκαν. Στην κριτική που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

«Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η μετάλλαξη Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Όμικρον ανατρέπει τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε νέα μέτρα για να ανακόψουν την πορεία τους.

Τα μακροπρόθεσμα πλάνα δεν είναι πλέον βιώσιμα, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό τις τελευταίες ημέρες έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων. «Δύο κινήσεις έχουμε αποκλείσει, το γενικό lockdown και το κλείσιμο των σχολείων», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για νέες κινήσεις μετά τις γιορτές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης στην κοινότητα και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων. «Η κατάσταση είναι δυναμική και κινούμαστε αναλόγως», σημειώνει το ίδιο στέλεχος και συνδυάζει τις επόμενες κινήσεις με την ροή των επιδημιολογικών δεδομένων που παρέχουν οι επιστήμονες.