Γάμοι, βαπτίσεις και αφίξεις επισκεπτών από γειτονικές χώρες χωρίς επαρκείς προφυλάξεις έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που δίνει συνολικά 55 κρούσματα στους δύο γειτονικούς νομούς.

Τα στοιχεία γίνονται πιο ανησυχητικά αν ληφθούν υπόψη και οι αριθμοί κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών, κάτι που σημαίνει ότι σε σύνολο η περιοχή ξεπερνά τα 150 περιστατικά.

Αν επίσης δοθεί η ερμηνεία του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα στην εξάπλωση των κρουσμάτων, ότι δηλαδή το RO 1 σημαίνει ότι ένας φορέας μεταδίδει τον ιό σε έναν άλλο τότε σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 ενεργές “πηγές” μετάδοσης.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι επιβάλλεται άμεσος συναγερμός και ενεργοποίηση όλων των φορέων, Δήμων, εκκλησίας, τοπικών παραγόντων για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ιδιαίτερα να επιληφθούν οι αρχές στην τήρηση των αυστηρών μέτρων και να αναβληθούν τελετές γάμων, βαπτίσεων κ.λ.π. που έγινα οι βασικές εστίες μετάδοσης του ιού.

Θετική υπάλληλος της Α ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

Έκλεισε μετά από εμφάνιση κρούσματος Covid-19  η Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται κοντά στα Διοικητικά Δικαστήρια, στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, υπάλληλος της εφορίας είναι θετική στον κοροναϊό.

Η ασθενής εργάστηκε κανονικά στην Εφορία την περασμένη Παρασκευή.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως νόσησε ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί της και ήδη τέσσερις έχουν πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να κάνουν το τεστ.

Η Α’ ΔΟΥ θα παραμείνει σήμερα κλειστή, για την απολύμανση των χώρων ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα λειτουργήσει αύριο.

Συναγερμός και στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε και οδηγός του Γραφείου Κίνησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο συγκεκριμένος οδηγός, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάστηκε για τελευταία φορά στην υπηρεσία του το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου επικοινώνησε με την υπηρεσία του, κάνοντας γνωστό ότι μετά το πέρας της εργασίας του το Σάββατο και εκτός του χώρου δουλειάς του υπήρξε υπόνοια έκθεσής του στον κορωνοϊό.

«Και μόνον με την υπόνοια αυτή και για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο δήμος Θεσσαλονίκης εξαίρεσε από τα καθήκοντά του τον συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προσέλθει στην υπηρεσία» αναφέρουν πηγές της δημοτικής αρχής.

Χτες το απόγευμα ο εν λόγω οδηγός επικοινώνησε εκ νέου με την υπηρεσία του, γνωστοποιώντας ότι υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο ήταν θετικό. Ο εργαζόμενος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης τηρεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη χορήγηση στους εργαζόμενους των απαραίτητων μέτρων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ειδικές στολές) αλλά και για τη διενέργεια απολυμάνσεων σε τακτική βάση σε χώρους μαζικής συνάθροισης υπαλλήλων και κοινού» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας την Τρίτη, με τα 47 από αυτά να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 5 κρούσματα κορωνοϊού στις πύλες εισόδου.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού:
Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως
Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική – πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση
Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα
Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα
Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία
Ενα (1) κρούσμα στην Καβάλα
Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες
Ενα (1) κρούσμα στην Αρκαδία
Ενα (1) κρούσμα στην Αχαία.