Θλίψη σκόρπισε στο χώρο του τύπου η είδηση του θανάτου του πρώην εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Θανάση Τεγόπουλου, αδελφού του ιδρυτή της εκδοτικής επιχείρησης Κίτσου Τεγόπουλου.

Ο Θανάσης Τεγόπουλος, νομικός, είχε αναλάβει, μαζί με την κόρη του Κίτσου Μάνια Τεγοπούλου -η οποία έχει επίσης αποβιώσει- τα ηνία της «Ελευθεροτυπίας» μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου, το 2006.

Σε ανακοίνωσή της, η «Εφημερίδα των Συντακτών», την οποία στελέχωσαν πολλοί άνθρωποι από την «Ελευθεροτυπία», αναφέρει για τον θάνατο του Θανάση Τεγόπουλου:

«Πέθανε ο πολύ αγαπητός σε όλους όσους εργαστήκαμε στην Ελευθεροτυπία Θανάσης Τεγόπουλος. Ένας ξεχωριστός για την ευγένεια και την παιδεία του άνθρωπος, ένας επίμονα αριστερός φιλελεύθερος με απόλυτη πίστη στην χωρίς όρια ελευθερία του Τύπου. Χαρισματικός νομικός στο αστικό δίκαιο, ο Θανάσης Τεγόπουλος ανέλαβε μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου το τιμόνι της εφημερίδας, δίπλα στον αείμνηστο διευθυντή της, Σεραφείμ Φυντανίδη.
Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».

Το ιστορικό της κρίσης στην “Ελευθεροτυπία”

Μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου, τον Νοέμβριο του 2006, τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν η κόρη του Μάνια Τεγοπούλου και ο αδελφός του Θανάσης Τεγόπουλος και από το 2010 μόνη η Μάνια Τεγοπούλου.

Υπό τη διεύθυνσή της, η εφημερίδα συγκρούστηκε με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου κι έγινε η αιχμή του δόρατος του αντιμνημονιακού τύπου.

Τα οικονομικά προβλήματα, όμως, άρχισαν να σωρεύονται στην Ελευθεροτυπία, εξαιτίας του υπέρμετρου δανεισμού, του κακού μάνατζμεντ, της κυκλοφοριακής πτώσης και της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Η εφημερίδα παρουσίασε σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο δεν έπεισε τις τράπεζες να το χρηματοδοτήσουν. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης σε δηλώσεις του έριξε την ευθύνη στην κ. Τεγοπούλου για την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας: «Η Μάνια, όσα χρόνια ζούσε ο μπαμπάς της, δεν είχε πατήσει ποτέ στην εφημερίδα […] Δεν την μαθαίνεις τη δουλειά έτσι στα 50 σου χρόνια…».