Ετοιμάζεται μικρό ιατρείο, αρχίζει τροφοδοσία των κατοίκων και υποστήριξη από δομές υγείας. Αγωνία για όσους έχουν συμπτώματα .-

………………………………………………………………………

Η Δραγασιά Βοΐου ήδη μετρά ένα θάνατο, αυτόν του 90χρονου, ενώ συνολικά  ο δήμος Βοίου δύο μετά και την κατάληξη του 53χρονου από τη Σιάτιστα, δηλαδή το 50% των θανάτων πανελλαδικά με τα κρούσματα στη Δαμασκηνιά, το διπλανό χωριό από τη Δραγασιά να είναι πάνω από δέκα.

Ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής ζήτησε να τεθεί η περιοχή της Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς σε καραντίνα ώστε να μην μετακινείται πληθυσμός από και προς τα χωριά .Έγινε αίτημα προς την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ για τις τελικές αποφάσεις. «Ετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των κατοίκων με φάρμακα και τρόφιμα όσο καιρό χρειαστεί. Έχουν ξεπεράσει τα 10 τα κρούσματα, είναι το hot-spot της χώρας μας, ένα χωριό ηλικιωμένων , το οποίο πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος .

Ήδη υπάρχει καταγραφή και τηλεφωνική λίστα των κατοίκων και εξετάζεται η ενίσχυση με ψυχολόγους, μετά την μετάδοση του ιού, που αποδίδεται σε συνάθροιση πάνω από 60 ατόμων σε ένα μνημόσυνο στη Δαμασκηνιά.

Ο δήμαρχος Βοοίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εντολή προσέγγισης γιατρού, ούτε ΕΚΑΒ». Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα αφού αντιστοιχούν για ένα επιβεβαιωμένο σε 2, 7.

Τέσσερις κάτοικοι νοσηλεύονται, ο παπάς έχει πυρετό και βήχα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζευκλής. Οι γιατροί φοβούνται να πάνε μήπως μολυνθούν σε μια μολυσματική περιοχή, ένα hot spot με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και ένα πιθανό σοβαρό περιστατικό.

Πληροφορίες του prlogos αναφέρουν ότι οι κάτοικοι ζητούν ιατρική βοήθεια , αλλά δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου να βοηθήσει, παρότι υπάρχουν εθελοντές γιατροί. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους. Πιθανόν να έχουν μια πνευμονία και όχι τον ιό και να μην τους παρασχεθεί καμιά βοήθεια» αναφέρει γιατρός του κέντρου.

Οι ενέργειες της Περιφέρειας για μικρό ιατρείο

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Πολιτική Προστασία ζητήθηκε ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από απανωτές συσκέψεις το Sαββατοκύριακο .Ο Γιώργος Κασαπίδης , περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα help desk , ένα μικρό ιατρείο στο σχολείο ή το σύλλογο και θα εξεταστούν όλοι οι κάτοικοι ένας προς ένας .

Το κλιμάκιο αυτό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας με γάντια και ειδικές στολές. «Είναι κάτι που και οι ίδιοι οι κάτοικοι το θέλουν» τόνισε ο περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμος με τις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και θα φροντίσουν για την τροφοδοσία τους.

Μέτρα του δήμου

Ήδη ο Δήμος Βοΐου έχει κάνει συστάσεις για αποφυγή των μετακινήσεων αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων για όλους του δημότες χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Για την εξυπηρέτηση των οικισμών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς ο Δήμος διαθέτει συνεργείο το οποίο θα εξυπηρετεί την τροφοδοσία τους με φάρμακα και τρόφιμα. Και την τηλεφωνική γραμμή 6955954030 αποκλειστικά για τους κατοίκους των δύο διαμερισμάτων.

Επίσης λειτουργεί ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, η οποία απαντά στα τηλέφωνα 6944186453, 6977975028, 6977784850, 2465022636, 6941436875. Για ανάγκη εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες του δήμου τηλεφωνούν στο 2465 350110 και για για θέματα υγείας στο κέντρο Υγείας Τσοτυλίου 2468 350000 και το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας 2465350000 και το 1135 ΕΟΔΥ.

Στην καραντίνα πάντως απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος στα δύο χωριά σε ανθρώπους, ζώα, προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Αυτή η απομόνωση είναι επιβεβλημένη και η διάρκειά της ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γνωστή περίοδο επώασης της νόσου. Ουδείς μπαίνει ή θα βγαίνει από τα χωριά και υπάρχει αστυνόμευση. Μένει λοιπόν η άμεση λήψη μέτρων με την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να γίνεται εντός ωρών.

Πηγή: Fonikastοrias.gr/prologos.gr