Ομόφωνα δεκτή έγινε η πρόταση της εισαγγελέως Αριστοτέλειας Δόγκα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο και καταδίκασε στην ποινή των ισοβίων τους δύο κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και σε κάθειρξη 15 ετών για τον βιασμό της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Το δικαστήριο, απέρριψε ομόφωνα  τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ανοίγοντας το δρόμο στην εισαγγελέα να προτείνει τις ανώτερες ποινές που προβλέπονται. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης δηλαδή το ανώτερο τα 15 έτη.

Καταπέλτης πάλι η εισαγγελέας

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό», τόνισε νωρίτερα σήμερα η εισαγγελέας της έδρας και έκλεισε την αγόρευση της, ζητώντας να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
«Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης. Υπήρξε έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος» ανέφερε κατά την αγόρευση της, κάνοντας λόγο για «ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν».

«Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής.  Αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη. Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν», πρόσθεσε η εισαγγελέας.

«Ένας εγκληματίας μπορεί μα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Ποια μεταμέλεια, η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη… Η Ελένη θα ζούσε, αλλά αποφάσισαν να την εξαφανίσουν να την πάνε στη θάλασσα να την φάνε τα ψάρια» τόνισε.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι δύο κατηγορούμενοι

Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.

Νωρίτερα κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ομαδικό βιασμό με θύμα την φοιτήτρια.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη είχε προκληθεί ένταση στη δίκη για την αγόρευση της εισαγγελέως, καθώς ο πρόεδρος της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως του Δικαστηρίου για όσα ανέφερε η κα Δόγκα στην αγόρευση της για το ρόλο των δικηγόρων. Ωστόσο η εισαγγελέας παράμεινε στη θέση της μετά από εντολή του προϊσταμένου της. (Πηγή: iefimerida.gr)