Προς ανεμβολίαστους: “Να μην περιμένουν να φτάσουν στις πόρτες της εντατικής για να κατανοήσουν την αξία του εμβολιασμού και πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο ιός”.

“Ουαί και αλίμονο αν δεν είχε εμβολιαστεί» είπε για τον 70χρονο νοσηλευόμενο στη ΜΕθ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” ο διεθυντής της μονάδας Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα σε άλλους ασθενείς είναι ελαφράς μορφής.

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN για την εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία και το πόσο πιθανό είναι να νοσηλευτεί ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Υποστήριξε αρχικά ότι «έχουμε κρούσματα ελαφριάς μορφής, πλήρως εμβολιασμένων, από το νοσηλευτικό προσωπικό». Η περίπτωση, ωστόσο, που συγκεντρώνει τα «φώτα» είναι αυτή ενός 70χρονου, ο οποίος βρίσκεται στη ΜΕΘ.

«Είναι ο πρώτος ασθενής σε όλη την Ελλάδα που είναι διπλά εμβολιασμένος και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Είναι υπό έλεγχο. Ουαί και αλίμονο αν δεν είχε εμβολιαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος.

«Είναι συνάδελφος οδοντίατρος. Κι αυτός μολύνθηκε από τις επαφές και τις επικοινωνίες. Είναι πολύ μεγάλη η διασπορά του ιού. Η ανησυχία μας είναι ότι φαίνεται να αλλάζει η πανδημία. Πήρε πιο επιθετικά χαρακτηριστικά» προσέθεσε. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανική έρευνα πλέον δείχνει, περίτρανα, ότι ένα ελάχιστο ποσοστό εμβολιασμένων κινδυνεύει να νοσήσει.

«Ρήγμα» στον τοίχο ανοσίας από τους ανεμβολίαστους

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε στη συνέχεια ότι οι υγειονομικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες σήμερα. «Περάσαμε δυο κύματα τεράστια. Μας ανησυχεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, όμως αυτή τη στιγμή είναι μικρός» εξήγησε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «ρήγμα», όπως το χαρακτήρισε, που προκαλούν οι ανεμβολίαστοι στο τείχος ανοσίας:

«Το ρήγμα στην ανοσία, αυτό των ανεμβολίαστων, είναι πολύ μεγάλο. Αυτό μας ανησυχεί περισσότερο. Το ρήγμα σε ένα πλοίο ανησυχεί όλους τους επιβαίνοντες. Δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι εκείνοι που κινδυνεύουν. Το άλλο το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων αρχίζει και εξασθενεί και πρέπει κάποιες ευπαθείς ομάδες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις. Είμαστε λίγο ανήσυχοι για το αν θα τα καταφέρουμε να είναι απόλυτα ελεγχόμενο το επόμενο κύμα. Να μην αφήει εκατόμβη νεκρών. Να μην ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να ενημερώνουμε για την αξία του εμβολιασμού»

«Χωρίς εμβολιασμούς θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

Ερωτηθείς εκ νέου για το πώς ένας εμβολιασμένος μπορεί να νοσηλευτεί ή και να οδηγηθεί σε ΜΕΘ, ο Νίκος Καπραβέλος επισήμανε ότι «ποτέ η επιστήμη, κανείς από εμάς δεν είπε ότι το εμβόλιο προστατεύει 100%. Δίνει πολύ υψηλή, ισχυρότατη προστασία που αγγίζει το 90% και 95% σε ό,τι αφορά τη βαριά νόσο. Είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Στο 3ο κύμα δεν νοσηλεύσαμε κανέναν, μα κανέναν…» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο «με το εμβόλιο χτίζουμε ισχυρότατο τείχος ανοσίας. Αν δεν είχαμε εμβολιασμούς θα μιλάγαμε για εκατόμβη νεκρών. Το εμβόλιο προστατεύει. Πρέπει να πειστούν. Γιατί εμείς που βιώσαμε τραγωδίες, όλοι οι συνάδελφοι, στο τρίτο κύμα ξέρουμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυτό είναι που μας πειράζει περισσότερο».

Στη συνέχεια ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» απηύθυνε μια δραματική έκκληση στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί:

«Να μην περιμένουν να φτάσουν στις πόρτες της εντατικής για να κατανοήσουν την αξία του εμβολιασμού και πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο ιός. Έχουμε συναδέλφους μας, συμπολίτες από το 2ο και 3ο κύμα που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από αυτή την καταστροφή.

Οι ανεμβολιάστοι επιμένουν. Είναι φόβος, είναι δυσπιστία, όσα έχουν ακούσει για τις παρενέργειες. Όλοι πρέπει να πειστούν όμως ότι ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι ελάχιστος ενώ το όφελος είναι τεράστιο».