Εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν μεγάλη πτώση κυκλοφορίας τις πρώτες εβδομάδες της μάστιγας του κορωνοϊού, λόγω των παραινέσεων και απαγορεύσεων στην κυκλοφορία των πολιτών, αλλά και εξαιτίας του φόβου των αναγνωστών μην τυχόν κολλήσουν τον ιό από τα φύλλα.

Τις τελευταίες μέρες είναι εμφανή τα σημάδια της ελάχιστης κυκλοφορίας των εντύπων, κάτι που έχει βάλει σε προβληματισμό τις εκδοτικές επιχειρήσεις για το αν θα συνεχίσουν ή θα αναστείλουν για ένα διάστημα τις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, ενώ υπάρχει και η σκέψη μόνο για διατήρηση των ηλεκτρονικών εκδόσεων.

Η κρίση είναι γενικότερη και στα άλλα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα της περιφέρειας, διότι έχουν “παγώσει” τα διαφημιστικά προγράμματα, αφού ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει.

Έκκληση προς την κυβέρνηση από τις Ενώσεις Συντακτών

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) καλούν την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης προς τους εργαζόμενους και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας που και αυτά δοκιμάζονται από την κρίση που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη τα ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι τους, να τύχουν των προβλέψεων προστασίας, διευκολύνσεων και ενισχύσεων όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού.

Είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πλήττονται ή θα πληγούν άμεσα, εάν δεν υπάρξουν οι κρατικές μέριμνες για την ανακοπή φαινομένων, όπως η μη καταβολή μισθών ή ακόμη και απολύσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες γραμμές αυτής της μεγάλης μάχης που δίνει η κοινωνία μας, να μην εγκαταλειφθούν στην μοίρα τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους και τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται, στα προγράμματα προστασίας των θέσεων εργασίας, παροχών, διευκολύνσεων και έμμεσων ή άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται για όλους του κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση.

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό κ. Στυλιανού Πέτσα, σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι  (Star Κεντρικής Ελλάδας στις  19-3-2019), μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που παίζει η σοβαρή ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας στην πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει, πίσω από το θεάρεστο έργο που επιτελούν γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό.

Τέλος, θεωρούμε ότι τα μέτρα στήριξης του περιφερειακού Τύπου που βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίησή τους, θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα δώσουν σημαντική ανάσα στον περιφερειακό Τύπο, που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια.

Κλείνει η έντυπη έκδοση του “Playboy”

Το “Playboy” δεν θα κυκλοφορεί πλέον τακτικά σε έντυπη μορφή στις ΗΠΑ. Για το υπόλοιπο έτος, το περιεχόμενό του θα δημοσιεύεται μόνο ηλεκτρονικά, γράφει ο διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού Μπεν Κον σε ανοικτή του επιστολή. Το τελευταίο φετινό τεύχος θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αλλά από το 2021 όμως και μετά θα υπάρχουν μόνο ειδικές εκδόσεις.

«Αυτή η απόφαση συζητιέται εδώ και πολύ καιρό μέσα στην εταιρεία. Ωστόσο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, προτιμήθηκε να ληφθεί τώρα, διότι λόγω της πανδημίας  έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η  σύνταξη του περιεχομένου όσο και οι αλυσίδες διανομής του. Επομένως, είμασταν αναγκασμένοι να επιταχύνουμε τη συζήτηση που είχαμε ήδη εσωτερικά», έγραψε ο Κον. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι συνήθειες του αναγνωστικού κοινού έχουν αλλάξει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα (…) η έντυπη έκδοση αποτελεί πλέον μόνο ένα κλάσμα των φίλων μας», παραδέχθηκε .

Αντίθετα, οι κυκλοφορίες της γερμανικής έκδοσης, ιδίως του Φεβρουαρίου, τόσο της κανονικής όσο και της ειδικής, ήταν πολύ καλές. «Όχι μόνο ο αυξανόμενος αριθμός των συνδρομητών εδώ και χρόνια, αλλά και το γενικότερο μιντιακό ενδιαφέρον που προκαλεί, αποδεικνύουν ότι το Playboy  δεν έχει χάσει τίποτα από την ελκυστικότητά του», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής έκδοσης Φλόριαν Μπρίτιν.

Το περιοδικό κυκλοφορούσε τελευταία τέσσερις φορές το χρόνο στις ΗΠΑ. Η πρώτη έκδοση του Playboy ξεκίνησε το 1953. Ο ιδρυτής του Χιου Χέφνερ πέθανε το 2017 στην ηλικία των 91 ετών.