Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 550.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. – Θα γίνονται περίπου 6.000 εμβολιασμοί την ημέρα στα δύο μεγάλα κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Μαρούσι.- Οι προτεραιότητες κατά κατηγορία ευάλωτων ομάδων.-

Πάνω από 2.000 άνθρωποι προσέτρεξαν για εμβολιασμούς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα , παρά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια»,κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στη ΔΕΘ (περίπτερα 13-15) και στο “Μέγκα” (Μαρούσι).

Την ικανοποιητική συρροή κατέγραψε σήμερα, Δευτέρα, το σύστημα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αανέφερε:

«Οι δύο μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί, στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη, θα εμβολιάζουν πάνω από 5.500 πολίτες σε καθημερινή βάση. Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αποτελεί μία πολύ λεπτή διαδικασία και ήταν αποτέλεσμα έρευνας και δουλειάς πολλών μηνών. Οι μικρές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα κάθε χώρας είναι κατανοητές.

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν -παρά τις δυσκολίες- 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα.

Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων. Έγιναν πάνω από 1.400 εμβολιασμοί στην Αθήνα και πάνω από 600 στην Θεσσαλονίκη σήμερα.

Και στους δύο σταθμούς έχουμε δωρεάν πάρκινγκ. Στην Αθήνα είναι το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Avenue και στην Θεσσαλονίκη είναι το πάρκινγκ του χώρου της ΔΕΘ.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι ηλικίας 60 – 64 ετών ως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού.

Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αμέσως μετά τους 75-79 και είναι τα:
Μεταμόσχευση
χρόνια αιμοκάθαρση
χημειοθεραπείες
κυστική ίνωση
σοβαρή υπατική νόσος
ανοσοκατασταλμένοι

Η ομάδα Α αφορά περίπου 270.000 άτομα και θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου.

Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ενδεικτικ’ά θα σας αναφέρω ορισμένες: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.

Για την κατηγορία αυτή υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64».